URNEBESNI HOROR

Ivana&Wostok "Corkscrew against Dope" ("Vadičep protiv droge")
izdanje "Mini burger" 2/12 specijalno izdanje "Stripburgera", Forum Ljubljana 2000.
            Slovenački magazin "Stripburger" kontinuirano prati i promoviše alternativne strip scene sa prostora bivše SFRJ i zaslužan je kako za međusobno upoznavanje autora iz bivših republika tako i za pronošenje dobrog glasa o njima širom Evrope. Pored redovnog izdanja magazina povremeno se pojavljuje i  "Mini Burger", sveščica sa kompletnim stripom sa tekstom na engleskom što omogućava širu recepciju publikacije. U "Mini Burgeru" 2/12 objavljen je strip "Vadičep protiv droge" tandema koji čine Ivana Filipović i Danilo Milošev Wostok, već dobro poznati stvaraoci, ovog puta u nasvakidašnjoj saradnji.
            Elem, narodni junak Bojan Redžić - Redža nija običan već super heroj koji se bori protiv narko mafije. U bespoštednoj akciji za širu dobrobit Redža znan i kao Vadičep, inače obožavalac alkohola, opremljen je ekstrasenzorskim čulom/organom - kurjim okom, potpomognut trojicom policajaca sposobnih (čak) da kažu: "Uh", ulazi u trag dilerskoj mreži koja krčmi pudere"Felce Azzuro", "Fa" dezodoranse  i ostalu robu poreklom iz narko kolevke Turske. Ali, oduzimanje ove robe mrsi planove jednog ministra (koji je inače u vezi sa turskom folk pevačicom), pa naš junak završava u zatvoru gde mu operacijom uklanjaju kurje oko što izaziva šok od koga će nikad neće oporaviti. S druge strane, narkomani postaju policajci pa rabota postaje legalna, broj ljudi koji mogu da kažu samo "Uh" raste, ministar se i dalje zabavlja i sve to na radost predsednika koji izjavljuje: "Ja Staljin".
            "Vadičep..." je strip urnebesnog horora u kome se jeza prepoznavanja skorašnje/sadašnje nam svakodnevice meša sa "veselim" apsurdom a la Harms, "Kralj Ibi" ili "Maratonci trče počasni krug". Priča se razvija lako, bez nasilnih rezova, spojeva i vulgarizacije, uz serije razgaljujućih 'štosova'. Naravno, Wostokov crtež je, kao i uvek, beskompromisan pa Redža-Vadičep nosi šajkaču/titovku sa velikom zvezdom i znakom pitanja umesto srpa i čekića, na mišici je, u srcu, istetovirao "James Brown", na sebi nosi grudnjak, "Adidas" šorc, mrežaste čarape, cipele sa štiklama i plašt na tufnice, pije "Bombarder" rakiju i svira rok na guslama; policajci liče na Frankenštajnovo čudovište, narkomani na Vampira Nosferatua, folk pevačica ima brkove a o dlakavim muškarcima u ženskim kupaćim kostimima da i ne govorimo... Sve u svemu, za čitaoce konformističkih stavova vrlo iritirajuća kombinacija. Međutim, ovde nije reč o pukoj provokaciji koja je sama sebi svrha već o jasnom konceptu čije pretenzije premašaju laku, jednokratnu razbibrigu jer smeh, kao automatska reakcija na tekst i sliku, itekako ume da gorak, kao i svaki lek; a kako je svaki lek u prevelikim količinama otrov, sposobnost autora da ga doziraju treba dodatno poštovati. "Vadičep protiv droge" je uznemirujući strip izbalansiranog humora i užasa iz specifičnog sveta ne predalekog od ovog u kome se svakodnevno krećemo.

0 komentara:

Постави коментар

top