NEVEROVATNI SVET MANGA

Akira - Posle uništenja" br. 01; izdavač: Marketprint, Novi Sad 2002
Dve decenije posle originalnog pojavljivanja u japanskom "Magazinu za mlade" gde doživljava enormnu popularnost, prvog albuma koji je prodat u 700.000 primeraka, prvog američkog izdanja iz 1988.g. te dugometražnog animiranog filma (u režiji njegovog strip tvorca), naučno fantastični strip serijal od preko 2000 stranica - "Akira" Katsuhiro Otomoa (rođ. 1954.), dostupan je i domaćim čitaocima. "Akira" je strip ali i kulturološki fenomen u svetskim razmerama, o njegovom "bumu" ispisane su bezbrojne stranice analiza, osvrta i kritika, s njim je manga strip ušao, kroz velika vrata, na globalnu strip scenu i postao njen bitan deo. U sagledavanju uspeha "Akire" moraju se uzeti u obzir kako kvaliteti samog stripa tako i sticaj okolnosti; da nije bilo jedinstvene mešavine svih elemenata ovaj serijal bi ostao samo lokalni hit za koji ostatak sveta ne zna. Jer, činjenica je da se japanski strip razvijao postrani od evro-severnoameričkog (čemu treba dodati i ponešto stripa iz Južne Amerike) i da se oslanjao koliko na opšte strip principe tako i na japansku likovnu tradiciju, negujući jedinstveni grafizam i način pripovedanja koji podrazumeva brzi crtež bez previše tekstova, zbog čega su njihove strip sveske u stvari knjige od najmanje stotinjak strana. Tiraži tamošnjih strip izdanja bili su, srazmerno populaciji, veliki uz bogatu lepezu publikacija za određene profile čitalaca. Mange, kao podvrsta japanskog stripa, uglavnom su avanturističko-akcione priče namenjene tinejdžerskoj publici od ali i onima srednjih tridesetih. Ostatak sveta se za ove stripove zainteresovao krajem 1970-tih kada je, posle masovne pojave andergraund stripa, počelo traganje za drugačijim izrazima u mediju. Američko strip tržište, sklono super-herojima u mangama je našlo dobrodošli umereni odmak od sopstvenih obrazaca (jer akcija i markantni heroji, kao odlike koje prodaju robu, dominiraju i u mangama). "Akira" se, dakle, pojavila u pravom trenutku i stekla naklonost velikog strip kapitala i publike.
            Priča "Akire" počinje 2020.godine, 38 godina posle Trećeg svetskog rata koji je nuklearno zbrisao dobar deo planete. Jedne noći grupa mladih motociklista jurca Novim Tokiom i stiže do ivice kratera koji je ostavila jedna od bombi. U povratku, na putu se pojavljuje dečak sa licem starca, dolazi do sudara, hitna pomoć odvozi povređenog motociklistu i on netragom nestaje. Ostatak grupe biva kažnjen u školi-zatvoru za maloletnike ali to ne utiče na njihovun nameru da otkriju gde je nastao njihov drug odnosno dečak izboranog lica. Njihove pokušaje prate sumnjivi tipovi... U nastavku, dečaci saznaju da su sva dešavanja vezana za tajni vojni eksperiment sa natprirodnim moćima kome se protivi grupa militantnih mirovnjaka i uleću u bezbroj avantura.
            Otomova priča o velikim zaverama, hrabrim drugovima i borbi za pravdu u post-apokaliptičko-haotičnom svetu zabavna je i zanimljiva, crtež (uglavnom) korektan, montaža tabli i prizora dinamična; rečju, strip je sasvim prijemčiv prosečnom konzumentu a svaka egzibicija i odstupanje od klišea samo će privući dodatne čitaoce koji traže više od razbibrige.
            "Akira" se pojavljuje u posebnoj Marketprintovoj seriji "Svet mangi"; sveske za sada treba da izlaze mesečno (ukoliko odziv publike bude dobar i češće) a štampane su na kvalitetnoj bezdrvnoj hartiji. U pitanju je dobar izdavački potez kojim se ovdašnji stripoljupci konačno upoznaju sa značajnim segmentom tekuće produkcije 9. umetnosti.

0 komentara:

Постави коментар

top