PROTIV ZMIJE HAOSA



"Stripoteka" br. 970; izdavač Marketprint, Novi Sad 2002
Junska sveska "Revije svetskih stripova" donosi prvu epizodu serijala "Doktor Misterija" scenariste Alfreda Kastelija i crtača Lucija Filipućija, iz produkcije Serđa Bonelija. Tajanstveni i ekscentrični doktor i pronalazač enciklopedijskog znanja stigao je u Evropu iz Indije l898.g. u svom bizarnom "Električni hotel", oklopljenom vozilu prepunom čudesnim spravica i oružija, da bi se sukobljavao sa bezbrojnim mračnim tipovima i bandama, sektama i, pre svega, sa  zlim izdajnikom Arkabadom koji je pobio hrabre Randživije, Sindija Pandžabljana i Radžputana, borce za slobodu svojih naroda.  Sve ovo čitaoci su mogli da saznaju 1899.g. u priči Pola D'Ivoia (pseudonim Pala Deletrea, 1856-1915) u zbirci "Neobična putovanja", nastaloj na talasu pažnje izazvane Vernovim romanom "Put oko sveta za 80 dana". Egzotični doktor doživeo je popriličnu popularnost ali je vremenom pao u zaborav. Strip  italijanskih autora oživljava ovu legendu zabavne literature, preuzimajući osnovne okvire priče ali je delimično i menjajući prema potrebama medija i osnovnog tona novih avantura.
            "Tajna milanskog podzemlja" dovodi Električni hotel, bradatog doktora s turbanom na glavi i njegovog pomoćnika, nespretnog plavušana Sigala u Milano, po pozivu Ledi B (čije puno ime džentlmen ne otkriva) zabrunute jer joj je muž, inženjer i konstruktor pneumatske podzemne železnice, netragom nestao, dok njoj prete čudne sumnjive kreature. Naravno, doktor preuzima slučaj a u traganju mu pomaže stari znanac, misteriozni Čing Kvaj. Tragači će otkriti da je i mnoštvo Kineza stiglo do grada i nestalo. U sve se zapetljava i pacov-špijun maršala Radeckog, zlog zaverenika, Napoleona kriminala. Družina, preko kralja prosjaka i lopova Profesora Picesa te Fantoma iz opere, stiže u katakombe i nalazi na svetilište Zmije haosa koju pokušava da probudi Fu Manču, moćni sledbenik Hak Taa iz kulta mračne magije. Posle velikog dvoboja starih neprijatelja Činga i Fua, opasnost biva otklonjena, plan Radeckog propada a nestalog inženjera policija nalazi u bordelima Pariza pa Ledi B pada u nesvest u Sigalovo naručje (to inače sve vreme i radi na radost mlađahnog momka). "Doktor Misterija" je veselo i nepretenciozno štivo sa mnoštvom iluzija na literaturu XIX i ranog XX veka prepunu tajanstvenih kultova, fantastičnih veština i moći došlih iz kolonija na Dalekom Istoku. Autori računaju na obaveštenost čitalaca o ovim "mističnim stvarima" pošto su voljni da ih prepliću, karikiraju i ismevaju ali se na tome ne insistira, nema preterivanja koja bi priču svela na samodovoljnu parodiju; otud citati nisu "agresivni" kao što ni crtež ne izlazi iz okvira jasnoće u kojoj nema mesta bilo kakvim likovnim eksperimentima. Sve ostaje u sigurnoj nenametljivosti namenjenoj lakom konzumiranju stripa od mlade publike koja možda neće razumeti aluzije ali i onih sa više čitalačkog staža i znanja sposobnih da razumeju i nešto više od osnovne priče.
            Manfred Sommer autor je "Putovanja, Proste istorije rasa i klasa" koja govori o bogatašu iz naroda Bardos i slugi mu iz naroda Togos. Oni se ne trpe ni po osnovi društvenog statusa ni po nacionalnoj pripadnosti. Na putu sreću drugi par, bogatog Togosa i slugu Bardosa; svako će se obradovati mogućnosti da razgovara sa čovekom iz svog naroda ali ubrzo se ispostavlja da su nacionalne crte izbledele pred onim socijalnim, upravo prema starim tezama Karla Marksa koji je tvrdio da radnici nemaju nacionalnost jer su pre svega - potlačena klasa. "Stripoteku" završavaju dogodovštine Redova Bilija i nezgoda Hogara Strašnog, koga na igranci, pored žive Helge, bira izvesna dama. Posle okretnog plesa Hogar se samouvereno vraća na svoje mesto, pored žene koja ne odoleva i - podmeće mu nogu; dok pada ona prezrivo kaže "Al' si trapav!" jer nije lako biti laf i biti oženjen.

0 komentara:

Постави коментар

top