MRAČNE PRIČE U SLIKAMA SA ZVUKOM


Strip - Projekat "Filharmonija u stripu": strip sveska "Još jedan ludi pandur" Zoran Stojiljković-Kiza;        izdavač: Beogradska filharmonija, 2002.
Stripovi sa svojim čitaocima korespondiraju, barem na današnjem tehničkom nivou, preko čula vida. Zvuk je prisutan posredno, kao slavne onomatopeje "Bum!", "Bam!", "Tras!", "Fiju!, "Vam!", "Pau!" koje prate akcije junaka, ispisane krupnim slovima preko samog crteža. Ako je ovo ozvučavanje pripovedaka u slikama dovedeno do savršenstva, strip i muzička umetnost još uvek se ne susreću i druže previše a kada je u pitanju klasična muzika kontakata gotovo i da nema. Kako bi se stvari na domaćoj strip sceni po tom pitanju pomerile Beogradska filharmonija je prošle jeseni raspisala prvi konkurs za strip na temu "Filharmonija u stripu". Autor projekta, konkursa, izložbe prispelih radova i pisac uvodnog teksta u katalogu izložbe je strip teoretičar Slobodan Ivkov koji smatra da će konkurs, obzirom na sasvim zadovoljavajući odaziv i kvalitet radova, doprineti većem prisustvu teme orkestarske muzike u likovno grafičkoj naraciji, biti povod za promišljanje ove izolovane, skoro getoizovane umetničke aktivnosti i tako doprineti uobličavanju odgovarajućeg stripskog podžanra. Žiri konkursa je odlučio da 1. nagrada pripadne Zoranu Stoiljkoviću-Kizi, 2. nagrada Miodragu Veličkoviću, 3. nagrada Željku Bjelici, 4. nagrada Dušanu Vukojevu a Specijalno priznanje Marijani Oro. Prvo i drugonagrađeni stiču pravo na objavljivanje strip sveske od 16 stranica.
            Strip svesku Zorana Stoiljkovića-Kize (1966) čine 4 slučaja iz prakse inspektora Laze, melanholičnog, umornog i nosatog policajca sa mašnom na kojoj je naslikana petokraka, koji živi ovde i sada, u kalu ratova, raspadnute države, izbrisanih moralnih vrednosti. U epizodi "Cveće, violina i on", koja je i pobedila na konkursu, Laza tek konstatuje da se violinistkinja dobrovoljno odmetnula sa svojim draganom, momkom iz obezbeđenja, te je stoga koncert filharmonije otkazan. Pošto nema nikakvog krivičnog dela inspektor bespomoćno napušta scenu dok dirigentu preostaje da mladim ljubavnicima poželi sreću i puno zdrave, debele dece. Više posla ima na uviđaju krampom ubijene učiteljice što će izazvati još jedno ubistvo te njegovu intervenciju. Laza će biti prinuđen da, u epizodi "Nogavica na vetru", na identičan način eliminiše tj. ubije i invalida iz rata na Kosovu koji na dan pomračenja Sunca upada u TV studio i prekida turbo-folk veselje svojom besnom tiradom. Ako je već morao da puca u prijatelja koji mu je spasao život inspektor nije voljan, u priči "Osvetnici i oni drugi",  da brani novopečenog bogataša od nevoljnika željnog da izravna račune sa onim ko ga je zadužio lošim te stoga napušta stražu u vili i pušta da pravda bude izvršena.
            Svet obogaljenih i zaboravljenih ratnika, pomahnitalih manijaka koji ubijaju i onih drugih koji će iskočiti iz koloseka na najmanji mig, pevaljki koje slavu zaslužuju "opsluživanjem" razbludnih gazdi TV stanica, malih ljudi u traganju za šačicom sreće, onih drugih koji misle da se sve može kupiti za šaku dolara, svet u kome se narod krije od pomračenja Sunca, porodice se raspadaju a prijateljstva nema - dakle ovdašnji svet u kome postojimo Kiza iscrtava preciznim, ružnim karikaturama jer bi svako doterivanje bilo neumesno, kičerajski uvredljivo. U njemu inspektor Laza, cinični fatalista koji liči na tvrde momke Mikija Spilejna ali ima više stila i gorčine nego oni, prihvata svoju sudbinu i kotrlja dane svestan da je sve otišlo dovraga, da ništa ne može da ispravi ali i da ne sme da odustane zarad neke duboke romantične pravednosti koju nosi a koju ništa nije uspelo da uništi. Uprkos ponekom preterivanju, pričice o još jednom ludom pajkanu svojom snažnom ubedljivošću i jezovitom prepoznatljivošću plene pažnju i emocije čitalaca tako da ih nije nimalo lako zaboraviti.

0 komentara:

Постави коментар

top