SMEŠNI NEUPOKOJENI DUHOVI


Prikaz romana "Holistička detektivska agencija Dirka Džentlija" Daglasa Adamsa;  izdavač: "Alnari", Beograd 2001.g.
            Ime Daglasa Adamsa (1952-2001) nepogrešivo asocira na "Autostoperski vodič kroz galaksiju", urnebesnu Sf igrariju koja je veselila milione slušalaca, čitalaca i gledalaca širom sveta (najpre kao radio serija, potom kao serijal romana te crtanih filmova). Ovoj i ovolikoj slavi nisu naudili ni poprilično slabašni peti i šesti tom, koji su  očito prethodnima pridodati ne bi li se tako još malo ućarilo na prvobitnoj popularnosti. Ipak, Adamsu je bilo jasno da mora krenuti dalje, u nove svetove i "Holistička agencija..." je bila pokušaj u tom pravcu.
            Naravno, poznavaoci "vodiča" će i u "agenciji" tražiti poznatu lepršavost, dovitljivost, parodiju i sprdačinu i biće delimično zadovoljni a delimično razočarani onim što čitaju. Jer, ima stare Adamsovke vrcavosti i u ovoj knjizi a opet ima i ozbiljnosti koja se ranije nije mogla naći. Naime, umesto razbibrižnog teksta koji ne traži bilo kakva nestandardna predznanja, Adams sada svoje čitaoce stavlja na muke probijanja kroz neke od fundamentalnih postavki kvantne fizike, na čelu sa legendarnom Šredingerovom (ima je-nema je) mačkom, dodatno komplikujući stvari tako što se sa narečenim postavkama lako sprda tako što ih karikira i vitoperi. Jer, Dirk Džentlijeva vizija sveta, prostorvremena i traganje za odgovorima na probleme, od ubistva, nestanka mačke (kako Šredingerove tako i bilo koje druge) do pronalaženja duhova koji zaposedaju ljude ili rešavanja problema pojave konja u kupatilu univerzitetskog profesora koji to i nije, odnosno odglavljivanja, na skretanju hodnika, bespovratno zaglavljenog kauča, podrazumeva vrlo širok i temeljan uvid u razne nivoe stvarnosti (u sve četiri dimenzije pa i više ako treba - a treba!) a odgovori mogu bezuslovno zahtevati i posete luksiznim ostrvima za odmor i slične radnje (što sve ulazi u cenovnik usluga koji ne podleže bilo kakvim revizijama). Naravno, zahtevi za razumevanjem teorijske fizike nisu preterani ali svakako traže od znatiželjnog čitaoca da uloži malo napora, to jest da ima sklonost ka ovim rukavcima ljudskog znanja. Ako ih ima sasvim će se lepo zabavljati objašnjenjima koja Dirk daje o svom metodu kao i sa sumanuto apsurdnim sobama koje su u stvari vremeplov prastarog profesora koji odbija da ga koristi, robotima projektovanim da veruju u sve u svašta i dižu moral posadama svemirskih brodova, neumirenim duhovima jednog biznismena i jednog vanzemaljca, pticom dodo i sličnim likovima i junacima. Svi oni jurcaju uokolo tragajući za olakšanjem svojih muka što proizvodi zabavnu zbrku potcrtanu malim bravuroznim rečenicama koje donose neočekivane obrte. Taj mikro smeh težište je ovog romana na ravni humora dok u nivou 'velike' radnje preteže pomenuta 'učena' koncepcija zbog koje nema prebrze radnje vodviljsko/cirkuzantskog tipa. No, strpljenje čitalaca biva izdašno nagrađeno drugojačijom, temeljnijom slikom.
            "Holistička detektivska agencija..." najavljuje promenu u Adamsovom spisateljskom opusu od brzog, instant humora ka onom temeljnijem, sa notama cinizma na obodu a što ga svakako utvrđuje na poziciji velikana Science Fiction humora i svrstava u red pisaca kakvi su npr. Sem Lundval, Hari Harison, Henri Katner i, ispred svih, neprevaziđeni Kurt Vonegat.
            "Holistička detektivska agencija Dirka Džentlija" ima i drugi deo naslovljen kao "Duga, mračna čajanka duše" a njegovo objavljivanje takođe je najavio "Alnari", agilni izdavač koji je već zapao za oko ljubiteljima fantastike kako ovim romanom odnosno legendarnim "Autostoperskim vodičem kroz galaksiju" tako i novim romanima Stivena Kinga.

0 komentara:

Постави коментар

top