TRAGANJE ZA NOVIM STRIPOM

Nova izdanja "Studio stripa", Beopolis, Beograd 2002.
            Beogradski "Studio strip" koji, pod okriljem izdavača "Beopolisa", okuplja mlade autore andergraund-alternativnog stripa, radi punom parom pa su se upravo pojavila čak tri nova izdanja (a u planu je mnoštvo drugih).
            "Brus Li" je sveska posvećena sećanju na kung fu heroja 1970-tih, naravno, uz neminovno humorno-ironijski pomak. Dužno poštovanje delu majstora izraženo je višestruko: strip epizodom "Mi tebi sve dali a ti nama tako vraćaš!", iz pera i kolažiranja Bodrože, bavi se teškim vaspitavanjem i izvođenjem mlađanoga Brusa na pravi put (u čemu je otac izvukao deblji kraj tj. batine); tablom "Robinhudstrelamačikarate", u izvođenju Bodrože  i Radovana (Popovića, spiritus movens čitavog dešavanja u "Studio stripu"), priča o zabavama Robina Huda (Brus ovde samo statira); "Zmajevi teško umiru" započinju ep o zamrzavanju Brus Lia koji se nastavlja pričom (bez potpisa pisca) "Brus Li u tridesetom veku" u kojoj daleki potomci odlede Brusa i nadmudruju se sa njim o mogućnostima treniranja; sledi strip ilustrovana pesma Momira Dragićevića "Kraljević Marko i Brus Li" iz pera Radovana i A. Opačića te reprodukcije filmskih plakata i sličice sa kung fu bravurama. Poigravanje nekadašnjim junakom donosi nekoliko trenutaka razgaljujućeg smeha.
            "Naši ljudi na Divljem Zapadu" prate doživljaje Vilotija Bojovića i drugova mu Nikodima Martinovića i Alempija Dabića, srpskih ustanika iz 1813.g. koji su, po propasti bune, netragom nestali. Ispostaviće se da su oni stigli do Amerike, 1815.g. bili u vojsci generala Džeksona a potom, jer je Vilotije, poznatiji kao Vil Boj, proteran zbog nestašluka, predvodili 1817.g. karavan u prostranstva Zapada koja su krila mnoge opasnosti, pre svih ratoborne Indijance. Kakvu je strategiju Vilotije Bojović primenio protiv Indijanaca videćemo u istoimenoj poučnoj epizodi u razigranom crtačkom izvođenju Lazara Bodrože koji će dočarati i "Kako je Vilotije Bojović postupao sa zarobljenim Indijancima". Za odmor od pucnjave zadužen je "Kunf fu Muva Obad" koji otkriva dvostruki život super heroja Sten Lija i Brus Lija.  Nastavak Vilotijevih avantura sledi kroz epizodu "Sud linča" odnosno onu bez naslova u kojoj se on vraća kući i pripoveda o čudima koja je video, na nezadovljstvo ostarelih roditelja, a sve u mešovito razbarušenom izvođenju Kosmoplovaca (u sastavu Opačić-Popović-Bodroža). Ista postava, u istom maniru stvorila je i strip varijantu epske pesme "Dioba Jakšića".
            Dominator&Danijel autori su sveščice bez naslova u kojoj se na 12 strana poigravaju crnim praovugaonicima na beloj podlozi ili belim pravougaonicima na crnoj, tvoreći apstraktne slike posebnog senzibiliteta bliskog "čistoj" likovnoj umetnosti.
            Nekonvencijalnost, spremnost za eksperiment bez planiranja  ishoda, potpuno odsustvo obaveza prema mediju u kome rade, oslanjanje na čisti impuls inspiracije što rezultira neočekivanim spojevima jeste ono što karakteriše autore okupljene u "Studio stripu". Njihovi radovi otkrivaju potpuno drugačije lice stripa i pozivaju na avanturu njegovog istraživanja.

0 komentara:

Постави коментар

top