DOK PALME NJIŠU GRANE...

"Stripoteka" br. 975; izdavač Marketprint, Novi Sad 2002.
            U poslednjim godinama XIX veka, negde između arhipelaga toplih mora, pluta jedrenjak kojim komanduje beli kapetan sklon sitnom švercu i alergiji na bilo kakve monopole internacionalnih kompanija i druga ograničenja potpune slobode. Trenutno su njegovi putnici putnici slavni pisac Robert Luis Stivenson i njegova supruga, i on im pripoveda čudesne priče o fatalnim ljubavima, borbama protiv nasilnika a zarad njihovih želja preduzima junačke poduhvate. Svuda okolo je široka pučina, sunčani dani, bistre noći, palme, plaže, živopisne pijace, egzotični domoroci...
            Ako ste pomislili da je ovo kratki sadržaj neke od nepoznatih vam avantura Korta Maltezea - prevarili ste se. Reč je o dogodovštinama (iz nove "Stripoteke") kapetana pod imenom Roner koji je 1989.g. potekao iz pera Alfonsa Fonta (rođ. 1946). Roner je, inače, imao i brata (po tati), kapetana Hana Polineziju koji se takođe muvao i lomatao i tukao po debelom moru. Da li je to Font plagirao i zloupotrebljavao popularnost slavnog Pratovog junaka? Korto barem jednim delom svoje ličnosti odgovara literarnom-filmskom-strip obrascu o "velikom belom lovcu-osvajaču-ratniku-mornaru koji deli pravdu u zaostalim krajevima sveta" ali prevazilazi evropo/anglosaksonsko-centrični kolonijalni šovinizam namesto koga nalazimo iskrenu fasciniranost Evropljanina različitim podnebljima, ljudima i njihovim misterijama. Ovaj nivo prisutan je i u stripu o kapetanu Roneru ali u znatno manjem obimu, što će reči da iza avanture nema onog Kortovog sentimentalnog taloga. No, mora su na početku XX veka još uvek bila slobodna a svet dovoljno velik za ekspedicije (po Pratu romantike je nestalo u I svetskom ratu i od tada živimo u sivom svetu bez duha i duše) te je bilo i ostalo dovoljno mesta i za Korta i lakše mu sledbenike, Ronara i Hana i sve koji su spremni da se zapute u nepoznato.
            U nepoznato se uputila i Vania, družbenica Jugurtina, i sada mu priča kako je srela prelepog kralja Napulja i podlegla njegovim čarima da bi, na kraju, ipak pobegla od njega i vratila se Jugurti. Ovaj kratki strip deo je serijala o numibijskom princu i budi prijatna sećanja na njegove doživljaje koje odavno nismo imali prilike da čitamo. S druge strane, Abulijevog i Barnetovog "Torpeda 1936" imamo prilku da redovno pratimo a epizoda "Hijena se smeje od 4 do 6" jedna je od najbrutalnijih jer Torpedo i pomoćnik mu, bez pardona, uz cinične primedbe, muče a potom i ubiju kratkovidog tipa, dok na velikom ekranu bioskopa Tarzan jurca po džungli. Na kraju ovomesečnog sledovanja svetskih stripova, pošto motoristi "Džoe bar tima" odrade svoj deo nespretnosti i glupiranja, na scenu stupaju legende - Hogar i Helga: ona želi da suprugu kupi bade mantil ali kad čuje kolika je cena zaključuje "A, ne! Ne! Preskupo je za jedno kupanje godišnje!" Nesuđeni vlasnik mantila ne daje od sebe ni glasa jer, očito, nema nameru da menja svoje dobre običaje.

0 komentara:

Постави коментар

top