Ilija Bakić: „Dvostav”



Edicija: ROMAN

164 str, broš. povez, 12 x 21 cm, 2021. god.

ISBN 978-86-6029-543-1

 

Cena: 700 din

 

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:

www.bkcknjige.rs

 

Nagrada „Bogdan Čiplić”

za najbolji prozni rukopis na srpskom jeziku

u 2021. godini

 

U romanu Dvostav, Ilije Bakića, prikazana su dva modela totalitarističkog društva. U jednom prepoznajemo, na osnovu pažljivo utkanih simbola i mizanscena, komunistički državni aparat, dok u drugom, po specifičnoj upotrebi čoveka i knjige, drugi, nimalo ljudskiji, ali perfidniji model totalitarizma u kojem danas živimo.

Ipak, ispod ovog tamnog prikaza sveta, koga unekoliko ublažava fantastika Ilije Bakića, da ne bismo propali od istine, kako je već rečeno, ostaje ona druga mogućnost sveta koja se prelama na stranicama knjige, kao putokaz i pribežište za sve one koji nisu spremni da se pomire sa ovakvim nakaznim svetom. 

Msr Nenad Stanojević

 

Dvostav Ilije Bakića temelji se na ideji o sveopštem krivotvorenju i falsifikovanju, prožet je lažiranjima i prekrajanjima istine svake vrste, natopljen je maglovitom, a opet kristalo jasnom atmosferom društvene egzistencije u kojoj preovladavaju nelogičnosti, neistine i plasiranje demagogije. I iako je reč o umetničkom, fikcijskom delu, sam kraj unosi i notu dokumentarnog i realističnog – Bakić pominje prijatelja i pesnika Duška Vlajkovića Mitrovanova sa kojim je došao na ideju za priču o svetu u kome se iznajmljuju knjige/ljudi dok u pozadini konstantno svira državna himna sa kojom se i završava poslednji čin, to jest roman. Otvoren kraj – simbolično – ostavlja mogućnost za preispitivanje i promene, te nada za novim, boljim izdanjem – i ovoga puta – umire poslednja. 

Msr Milana Poučki

http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2022/02/ilija-bakic-dvostav.html

 

ZA SVAKOGA KO NARUČI OVU KNJIGU NA SAJTU www.bkcknjige.rs SA NAPOMENOM DA JE OGLAS VIDEO NA OVOM BLOGU CENA KNJIGE BIĆE 500,00 RSD

 

0 komentara:

Постави коментар

top