NOVA STRIP SNAGA - strip grupa MOMCI


Strip grupa Momci jedna je od najinteresantnijih pojava na domaćoj strip sceni poslednjih godina. Njihovi radovi plene svežinom i lucidnošću odnosno zdravim, nesputanim humorom koji se poigrava svim ’ozbiljnim’ i ’neozbiljnim’ temama sa istim žarom. Karikiranje opštih mesta potrošačkog raja, ispraznost i apsurd „velikih ideja i vrlina", poniranje u svetove fantazija, uvek u briljantnom grafičkom obliku, zaštitni su znak mladih umetnika koji su najava nove generacije strip autora, novih snaga i osećajnosti.

            Pored brojnih pojavljivanja u strip periodici ’Momci’ su objavili i dva samostalna izdanja: ’’Ostaci’’ i ’’Hodnik se pretvara u grožđe’’ (koje sadrži stripove N. Vitkovića), i ona su potvrda kvaliteta ove grupe pred kojom je svakako lepa budućnost.

            Evo šta o svom radu, razbarušeno i neobavezno, kažu Nikola Vitković (Lepa), Goran Rajšić (Kiki), Kavon Robiland (Roki) i Andrej Vojković (Koja).

 

KOŠAVA: Za one koji se tek uključuju recite nešto o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

 

MOMCI: Neko od gore je hteo da rizikuje pa nas je spojio. Sada se sigurno zbog toga kaje. To je bilo daleke '91, da bi se naša definitivna struktura iskristalisala '93, u doba najveće nemaštine. U tada već presahle vode domaćeg stripa zakoračili smo sitnim koracima objavljivanjem u ‘’Tronu’’. Držali smo se plašljivo uz obalu plašeći se da nas ne odnese struja samo da bi shvatili da više i ne postoji struja. Uvidevši prazan prostor odlučili smo da budemo novi tok. Kao što znate, na izvoru svake reke postoji potočić da bi potom prerastao u pravu bujicu. Pogledajte samo Kolorado. Shvatate li? Kolorado je ostavio iza sebe Grend Kenjon (a pritom ne mislimo na Veliki Nužnik), njemu je za to trebalo na milione godina. Nama je dovoljna decenija. Sledila su objavljivanja u ‘’Patagoniji’’, ‘’Strip maniji’’, ‘’Nezavisnom’’, ‘’Vremenu dece’’, ‘’Književnoj reči’’ & par samostalnih izdanja. Takođe, pojavljivali smo se po izlozbama: ‘’3&4 Bienale stripa’’, ‘’Zlatno pero 95’’, ‘’World Of Ex Libris’’ i ‘’60 godina domaćeg stripa’’.

 

KOŠAVA: Zaboravili ste da pomenete i vaš strip - koncert u ‘’Radionici za popravku grada’’, koji je inače bio novina u stripu.

 

MOMCI: To je bila promocija ‘’Jebusa: katalog japanske tehnologije - multimedijalni spektakl’’. To je odličan primer onoga što predstavljamo. Znači: sinteza rok grupe, strip autora, kibernetike i genetskog inženjeringa.

 

KOŠAVA: Čime ste zauzeti sada?

 

MOMCI: Trenutno su u pripremi stripovi po narudžbinama iz Japana. Plan za domaće tržište obuhvata pojavljivanje u ‘’Strip maniji’’, nadolazećem ‘’Striperu’’ i ‘’Patagoniji’’ do kraja ove godine. Ne libimo se pojavljivanja u bilo kom časopisu u kom se oseti potreba za nama.

 

KOŠAVA: Neizostavno se nameće pitanje: kakav je vaš odnos prema domaćoj strip sceni?

 

MOMCI: Radujemo se tom pitanju. Osnovni problem je nedostatak ambicije & samoreklamiranja. Nećemo da seremo kako niko ne plaća, pa se zbog toga i ne treba truditi. Dosta je opravdanja i vađenja na situaciju. Jeste da su ‘’Borci sumraka’’ i ‘’Generacija idiota’’ najgori stripovi svih vremena ali ipak im treba odati priznanje zbog ambicije i želje koje pokazuju u svom nastupu, a to je upravo što našima fali. Agresivnost, ne samo u stripovima nego agresivnost tj. odlučnost u nastupu. Džaba nekome što je najbolji ako za njegove stripove zna jedno od dvoje ljudi.

 

KOŠAVA: I na kraju, sta je vaš cilj?

 

MOMCI: Kruna našeg plana biće otvaranje MOMCILENDA, zabavnog parka zbog kog bi se i sam Dizni odledio. O tom potom.

 

 

(‘’KOŠAVA’’, br. 31. decembar 1996. - januar 1997.)

Razgovarao Ilija Bakić


0 komentara:

Постави коментар

top