NAŠ PRIJATELJ MARSUPILAMI

U bestijarijumu 9. umetnosti (koji broji bezbroj svakojakih živuljki) jedno od zapaženih mesta pripada i tajanstvenoj životinjici tajanstvenog imena Marsupilami. Ovo simpatično biće pomalo liči na majmuna mada su mu glava i nos okrugli, a klempave uši podsećaju na pseće; između ušiju ’nosi’ žbun šiški. Krzno mu je žuto i na leđima posuto crnim pegama dok su grudi i stomak samo žuti. Marsupilami je prepoznatljiv po vrlo dugom repu koji je maksimalno funkcionalan - pomaže u kretanju kroz drveće, može da se savije u oprugu i odbacuje svog vlasnika, služe kao mamac za pecanje riba, ako se savije tako da ima ’džombu’ na kraju odličan je mlaćenje protivnika. Marsupilami je draga i simpatična životinjica - dok se ne naljuti. Svaštojed je, tamani voće, uživa da jede pirane. Zaljubljiv je mada su Marsupilamovice vrlo probirljive i ćudljive što njihove udvarače vodi od potištenosti do furioznog besa (koji na svojoj koži, ni krivi ni dužni, iskušavaju stanovnici džungle). Kada se, konačno, posle svih peripetija, srećni par Marupilamija skući (stanište im visi sa lijana, ispleteno je pa liči na polusklopljeni list tapaciran papagajskim perjem), dama će sneti par (ili više) jaja iz kojih se izlegu Marsupilamčići, koji mogu biti obični (žuti, bez pega) ali i crni. Prvi zadatak roditelja je da podmlatku raspletu repiće koji su se zamrsili u jajetu; i tokom odrastanja mladi često zapletu svoje repove što ih ometa u puzanju i istraživanju sveta. Podizanje dece je težak posao, zahteva donošenje raznovrsne hrane i neprestano teranje svakojakih grabljivica. Muški Marsupilami prevashodno se oglašava vrlo sadržajnom reči „HUBA“ dok ženka suptilno govori „HUBI“ a mladi „BIBI“. Stanište ovih životinja je u  zemlji Palombiji i u ostatku sveta su bili nepoznati dok ih nisu otkrili lutajući reporteri Spiru i Fantazija; sa tog putovanja su sem uzbudljive reportaže doveli i jednog Marsupilamija, koga su, logično, nazvali – Marsupilami i koji će ih pratiti (čitaj pomagati i odmagati, praviti red i nered) u svim daljim avanturama.
            Marsupilami se prvi put pojavio 1952.g. u magazinu „Spiru“ u četvrtoj epizodi stripa „Spiru i Fantazija“. Njegov ’otac’ je strip genije Andre Frankin (1924-1997), najpoznatiji kao tvorac legendarnog Gaše šeprtlje. Marsupilami je bio treći dobri junak serijala (četvrti je mala veverica) „Spiru i Fantazija“ koji je Frankin stvarao do 1968. godine. (Marsupilami je ime dobio u čast Frankinovog omiljenog junaka iz detinjstva Eugena Jipa, neobične životinje iz četvrte dimenzije, koja se pojavila u stripu o Popaju.) Lutajući reporteri, kako im zanimanje traži, lutaju svetom, od egzoričnih zemalja do morskih dubina i u 20-tak epizoda, traže atrakcije za svoje članke, bore se sa kriminalcima, ludim naučnicima ili tiranima, rešavaju misterije. Strip je prepoznatljiv po karikaturalnom crtežu, dobro smišljenim pričama i humornim pasažima. „Spiru i Fantazija“ bili su popularni širom Evrope; objavljivani su i u Jugoslaviji u ’Panorami-Stripoteci’ od kraja 1960-tih. Činilo se da će prestanak pojavljivanja novih epizoda baciti u zaborav ove junake jer Frankin nije hteo da im se vrati. Ipak, Žan Klod Furnije uspeva da ga ubedi da se priče o Spiru, Fantaziji i Marsupilamiju nastave pa se 1970. pojavljuje epizoda „Stvaralac zlata“ (u kojoj se poslednji put pojavljuje Marsupilami); serijal „Spiru i Fantazija“ nastaviljen je do današnjih dana a autorska postava je par puta promenjena. Godine 1978. pojavio se album „Gaša i Marsupilami“ u kome su sabrane Frankinove kratke pričice o ova dva heroja.
            Frankin je 1987.g. započeo novi serijal o Marsupilamiju, u saradnju sa Gregom i Batemom (kasnije su se pridružili drugi autori). Ovog puta priče prate doživljaje porodice Marsupilamija u džunglama Palombije. Godine 1991. publikovan je „Enciklopedija Marsupilamija“. Mali veseljaci sa dugim repom pojavljuju se i u delima drugih strip autora, kao znak poštovanja Frankina. Marsupilami je postao omiljeni lik za klince i klinceze i materijalizovan je u lutkama, na majicama, šoljama, koricama svezaka i ostalim dečijim proizvodima, čak i poštanskim markama. Diznijev studio je 1992.g. proizveo crtanu TV seriju o Marsupilamiju ali su autori sebi dali slobodu da po volji dodaju likove kojih nema u stripu; sveukupno, 13 epizoda prve sezone bilo je vrlo slabog kvaliteta pa je serija ugašena, na radost poštovalaca strip originala. Počev od 2000.g. u Francuskoj se stvara serija crtanih filmova o Marsupilamiju, koja je daleko bolja od američke, i koja je na pragu pete sezone. Od početkom ovog meseca u bioskopima se prikazuje francuski celovečernji crtani film „HUBA! Na Marsupilamijevom tragu“ koji bi trebalo da mit o ovom junaku proširi na veliki ekran i među (bez)brojne mase velikih i malih gledalaca. Marsupilami je, zajedno sa svojim tatom Frankinom, tako nešto itekako zaslužio.
(2012)

0 komentara:

Постави коментар

top