Novembarska sveska svetskih stripova donosi prvi deo Francovog serijala „Lutka od slonovače“, epizodu „Divlje noći“, koji je smešten u vreme kada je Atila, bič božji, harao Evropom (dakle oko 450.g.) a Mavari osvajali teritorije nekadašnjeg Rimskog carstva. Mesto događanja je granica Kineske imperije kojom vlada dinastija T’ang. Elem, Ju Lijen i njene dve drugarice kupljene su da bi u Feng Čeu, u Cvetnoj kući, zadovoljavale bogate mušterije. Pred počinak i trgovac namerava da ’proba’ robu koju je kupio ali ga upad varvara zauvek sprečava u ostvarenju namere. Jedan od napadača, Timok, skriva Ju i tako je spasava od silovanja i smrti koje slede po osvajanju gostionice. Od tog se trenutka njihove sudbine ukrštaju usred mnogih događaja koji se svi vrte oko sile, te najmoćnije slasti i strasti. S jedne strane su prepredene i prefinjene zavere i spletke u državnom sistemu, gde svi imaju svoje računice – i prva supruga i treća konkubina velikog sudije ali i činovnik voljan da nasledi sudiju. S druge strane, u Timokovoj družini borba za vlast otvoreno se, pred svima, rešava noževima. Rezultat u oba slučaja je smrt jednih da bi drugi prigrabili njihove položaje. Između izveštačenosti i okoštalosti ili brutalne iskrenosti, simpatije su (ako ih uopšte ima) na strani varvara i njihovog prgavog vođe koji će, da bi se domogao devojke koja mu se dopada, upasti u grad, gde će svi njegovi drugovi stradati. Zadobivši željeno Timok se suočava sa besom svog oca, Kaliber kana, koji ga optužuje da je postao životinja jer misli samo kako da ispuni svoju volju pa će se prema njemu i ponašati kao prema zveri: organizovaće hajku na njega i njegovu ženku a oni će biti naoružani samo jednom kandžom i imati par sati prednosti...
           Franc, znan našoj publici po serijalima „Jugurta“ i „Lester Kokni“, specijalizovao se istorijske teme i prilično vešto pliva u njima. Egzotika kineskog carstva i varvarskih hordi, nepregledne stepe i gradovi čudnih arhitektura, uz žestoke junake, podloga su priče o bitangi i princezi ovog serijala, koju pomalo kvari predvidivost ponašanja protagonista dok je crtež korektan uz poneki neuverljiv kvadrat. U svakom slučaju, biće zanimljivo pratiti dalji razvoj dešavanja.
            Preostale stranice „Stripoteke“ zauzima esej Ž. Đukanovića o stripovima Rosinskog, rutinska epizoda „Torpeda 1936“, zanimljiva minijatura iz serije „Delirijum apsurda“ o brbljivom galebu koji će oterati biciklistu u provaliju, još jedna trka bajkera iz „Džoe tim bara“ i nove muke Hogara Strašnog koga supruga pita: „Obukao si novo odelo“ a on će: „Što da ne?! Da bi uspeo u životu mora da pokažeš šta imaš“, na šta sledi Helgina ubitačna poenta: „Jel’ se to odnosi i na stomak?“ a taj je, svi znaju, baš povelik.

0 komentara:

Постави коментар

top