Među serijalima koji decenijama imaju svoje mesto na stranicama „Stripoteke“ značajno mesto ima „Aster Blistok“ Ribere (crtež) i Godarda (scenario). Ova svemirska avantura koja vodi svoje junake s jednog na drugi kraj Univerzuma, uz posete raznoraznim planetama, globalne svađe i prepucavanja te dileme ’voli me ili ne’ (spram malene Maski i njene dvojnice Muski), započela je davne 1975.g. u svetu a dve godine kasnije i kod nas i kontinuirano traje ritmom od jedne epizode godišnje (prekidi u izlaženju „Stripoteke“ uzrokovali su da sada za svetom kasnimo čak 10 epizoda ali s tendencijom da se ta razlika anulira). Asterovi doživljaji nastavljaju se jedan na drugi što ume da poprilično iznervira novog čitaoca dok onima koji su prisutni od početka jako prija da prevrću stare brojeve i pronalaze skrivene ’cake’. Elem, 15-ta epizoda „Aster Blistoka“, pod naslovom „Vreme proroka“ nastavlja se na prošlu, u kojoj je naš heroj, po očevom amanetu, na Ksilos, vladajuću planetu galaktičkog carstva, smestio ’sfernu prazninu’ koja, ako se aktivira, uništava čitava sazvežđa. No, sa sferom se na Ksilos spustila i Muski, besna jer je Aster ne voli; tamo su je uhvatili i odatle transportovali u sigurniji zatvor ali je u svemirskoj borbi ona kidnapovana. Aster rešava da je pronađe i baca se u potragu, počev od konsultacija sa Sibilom, proročicom na planeti punoj lopova, pa sve do princa Čada-el-kha-dora, koji jeste ukrao kontejner-zatvor ali devojčica nije u njemu iako je neotvoren! Tragajući dalje Aster se obraća ocu jer je uplašen da ga je izneverio i shvata da mu je zadatak da oslobodi Univerzum terora Vrhovnog saveta i proroka, što će i učiniti spuštanjem još jedne sfere na planetu crvolikih proroka. U tom trenu iz praznog kontejnera izaći će Maski a da li je ona prava ili je sve to prevara ostaje da se pročita u sledećem delu ovog zabavno-nepretencioznog serijala ’svemirske opere’, koji je ponekad preopširan, poneki delovi su mu slabašni ali ume da bude i vrlo zanimljiv.
            Preostalih 10 stranica „Stripoteke“ ispunjava još jedan dobri znanac – „Tropedo 1936“ Berneta (crtež) i Abulija (scenario). Ovog puta kicoški kriminalac oštrih crta lica prespavaće tuču, čak i pucanj (?), i dobiti batine od dečka devojke koja mu se ponudila (da joj, zauzvrat, spase dečka a on to odbio); sve u svemu, Torpedo izvlači deblji kraj ali, za utehu, barem može da odalami svog pomoćnika. Cinične priče i sjajni grafizam bili su i ostali glavna odlika ovog uglavnom razgaljujućeg stripa.
            Finale ovomesečne „Stripoteke“ pripada dnevnoj kaiš verziji Hogara Strašnog a na jednoj od njih Helga privodi kravu u kuću, dok u drugoj ruci drži testeru. Na Hogarovo nemo pitanje odgovara: „A šta misliš, šta radim? Pravim sebi novi šešir.“ Krava na to nema komentar.

0 komentara:

Постави коментар

top