KOŠMARI NAŠE (?)BUDUĆNOSTI

Prikaz knjige "Devet ajkula u Montenegro gradu" Slobodana Vukanovića
izdavač: Narodna biblioteka "Radoslav Ljumović" Podgorica 2001.g.
            Slobodan Vukanović (1944) gotovo tri decenije istrajni je pisac naučne fantastike i u onim formama koje su manje uobičajene za ovaj žanr. Ovo se, pre svega, odnosi na poeziju; Vukanović je autor nekoliko zbirki naučnofantastičnih pesama a u zbirke 'glavnotokovske' poezije redovno je unosio cikluse ove tematike. Vukanović je, takođe, i pisac dečije ili omladinske naučne fantastike koje je, istina, bila prisutna na ovdašnjoj književnoj sceni (u delima Dušice Lukić, Dušana Belče ili Čede Vukovića) ali je to, svakako, bilo nedovoljno a poslednnjih godina takvih knjiga gotovo da i nema. "Devet ajkula u Montenegro gradu" je u tom smislu dobordošlo osveženje.
            Knjiga je sastavljena iz tri celine i otvaraju je kratke priče okupljene pod naslovim "U dolini jelena". Njihova tematika je tipično naučnofantastična i kreće se po košmarnoj budućnosti ljudske vrste, prepunoj tehnoloških novotarija, robota, svemirskih putnika i ratova, terorizma, ekoloških katastrofa, emotivne i intelektualne ispraznosti. U dvema pričama 'junaci' su žitelji Montenegro grada (inače čestog motiva i u Vukanovićevoj poeziji); oni i dalje pokušavaju da, nespretno, nepripremljeno, idolopoklonstvom opterećeno, šarlatanski pomodno, nađu svoje mesto u haosu tadašnje stvarnosti što rezultira gorko smešnim (ne)zgodama. Pisac uspeva da bude, iako često barata žanrovskim šablonima, jezgrovit i podsticajno ciničan. U segmentu "Princezo, je li tvoja elektornika u redu?" sabrano je pet pozorišnih igrokaza od kojih su tri u 'vodama' budućnosti a preostale u epskoj prošlosti. Autor oživljava susrete dece iz vremena koje dolazi sa zapostavljenom prirodom, delimično zaboravljenom prošlošću i zbunjujućim ustrojstovom njihove svakodnevice, otkrivajući šta je sve izgubljeno ili izvitopereno od prvobitnih vrednosti. Istorijske izlete odlikuje veselo  sagledavanje muka Marka Kraljevića, Britke Sablje, Konja Jabučila i Štita. Ciklus pesama "Čarobnjak" zatvara knjigu donoseći nekoliko naučnofantastičnih prizora mada je prvenstveno okrenut čudnovatom šarenilu današnjeg sveta koga mlada bića spoznaju, mada taj napor, ponekad, ume da donese potpuno neočekivane zaključke.
            Slobodan Vukanović i ovom knjigom potvrđuje svoj jedinstveni položaj u ovdašnjoj (ma šta to značilo i gde bilo) savremenoj literaturi i istovremeno pokazuje i dokazuje da pred literaturom za mlade stoje široki, neistraženi prostori prepuni izazova na koje valja odgovoriti kako bi se otkrio duh vremena koja nam pristižu.

0 komentara:

Постави коментар

top