Marti Misterija, „detektiv nemogućeg“, autor TV emisije „Martijeve misterije“, avanturista, naučnik i profesor, od polovine 1980-tih  širom planete traga za razrešenjem tajni prošlosti, od nestalih kontinanata i plemena, ostrva Atlantide i Mu, preko biblijskih legendi i onih o kralju Arturu, do paralenih svetova i vanzemaljskih civilizacija. Prastari spisi i knjige, legende i sage ključ su za ulazak u nepoznato a Martijevo znanje i inteligencija, uz snagu Jave, neandertalca koga je Marti doveo u naše vreme, način su da se pronađe kakvo-takvo razrešenje problema i misterija. Ženski element klasičnog strip trojstva um-snaga-lepota je večita Martijeva verenica Dajana Lombard.
            U epizodi „Avgustovski sneg“ plavokosi njujorčanin i Java odlaze, sa četvoricom Indijanaca, na ritualno putovanje do doline Ranjeno koleno gde je 29.12.1890.g. pobijeno gotovo čitavo pleme Lakota indijanaca koje je predvodio poglavica Veliko stopalo. Ovim zločinom raskinut je sveti krug života, smrti i harmonije sa Prirodom. Da bi se krug uspostavio, prema predskazanju, biće nužno posle sedam generacija iznova krenuti na put do mesta tragedije. Istorija će se ponoviti, odabrani mladići biti ubijene od agenata udruženja „Snaga“ koje je Indijancima otimalo zemlju, ali će ta smrt uspostaviti krug i postati zaloga opstanka umalo uništene civilizacije. Marti, mada pomaže da se poduhvat izvede, ne uspeva da prevaziđe svoje zapadnjačke predrasude i vraća se kući bez jasne slike onoga što je doživeo. Mada crtački nije uvek najspretnije izvedena, priča se razvija sasvim korektno, objašnjenja je ne opterećuju za razliku od nekih ranijih epizoda u kojima su gušila strip.
            „Avgustovski sneg“ je prvi broj nove serije svezaka o Marti Misteriji, koga je do 1992.g. objavljivao novosadski „Dnevnik“. Novi izdavač, ’Edicije Vannini’, ekspozitura  su originalnog Martijevog izdavača ’Agencije Serđa Bonelija’. Predviđeno je da se svakog 27. u mesecu pojavljuje nova sveska (tvrdih korica i na kvalitetnom papiru) sa avanturama detektiva (ne)mogućeg.
(2001)

0 komentara:

Постави коментар

top