Džeri Drejk, američki veteran Drugog svetskog rata, kome je dosta ljudske civilizacije (čitaj, gramzivosti i nasilja) odlazi, početkom 1950-tih, iz Njujorka u Južnu Ameriku, u malo mesto Manaus, u srcu Amazonske džungle. Željan mira i tišine on bi da vreme provodi u kafanama, da razgovara sa prijateljima, posebno sa krupnim Es Esom i tako troši svoje dane. Da bi preživeo bavi se turizmom pa svojim prastarim ’pajper’ avionom ili čamcima vozi znatiželjnike kroz džunglu. Nadimak ’Mister No’ zaradio je jer se ne libi da svima, čak i moćnicima, kaže ’ne’ kad mu se neki predlog ne dopadne. Međutim, vrlo brzo No se uverava da nigde ne postoji spokoj za kojim žudi, svuda ima loših momaka koji kinje slabe što on ne može i ne želi da trpi i – eto povoda za tuču. A ni turisti nisu oni koje on očekuje: umesto ljubitelja prirode i običaja Indijosa, najčešći korisnici njegovih usluga su surovi lovci na blaga, kriminalci u begu od pravde, ubice, otmičari i sličan ološ. Sve u svemu, Mister No već više od 20 godina, u strip sveskama, luta džunglama i Amazonom, deli pravdu i zabavlja se. Ovog prgavog momka kome je kosa na potiljku bela a na temenu smeđa, zamislio je Gvido Nolita alias Serđo Boneli a isprava ga je crtao Galiano Feri (oni su tim koji stoji i iza slavnog Zagora).
            U epizodi „Opasne vode“ koja se nastavlja u „Vreme nasilja“ Mister No pomaže grupi vojnika i jednom doktoru da doture pomoć u misiju oca Lepkea. U tom selu usred džungle živi i izvesni brat Norton, bogataš koji je podelio sav svoj novac i posvetio se pomaganju ubogima. Kada ekspedicija stigne u misiju tobožnji humanitarci otkrivaju se kao plaćenici gangsterskog bosa iz Njujorka, poslati da uhvate i do smrti muče brata Nortona koji je, u stvari, bivši kriminalac u kojem se probudila savest, što je bosa koštalo sinovljevog života i gomile para pa se on zakleo da će se osvetiti. Iako zarobljen, Mister No se ne predaje pa sledi krvavi obračun u kome, ni krivi ni dužni, ginu Indijosi ali i nevaljalci.
            „Mister No“ je još jedan avanturistički strip iz velike produkcije Serđa Bonelija, što znači da ga radi puno autora različitih ambicija i talenata. Njihova obaveza je da poštuju osnovne postavke lika i okoline, dok je sve drugo slobodno za intervencije i improvizacije. U brojnim epizodama česta su ponavljanja, naivni zapleti, slabašna karakterizacija, neubedljiv crtež. Ipak, „Mister No“ ume, kada je u dobrom izdanju, da bude uzbudljiv,  da ponese čitaoce u nepoznato i zabavi ih a to i jeste osnovna ambicija ovog strip serijala.
(2001)

0 komentara:

Постави коментар

top