U prvoj polovini XIX veka, na Divljem Zapadu, još uvek neistraženom i tek ovlaš dotaknutom surovom pohlepom belog čoveka, pohlepom koju on naziva ’civilizacija’, u Darkvudskoj šumi (u Luizijani), živi visoki belac, zaštitnik Indijanaca koji ga zovu Za-gor-te-nej, što znači ’Duh sa sekirom’ jer je, pored kolta, naoružan i ubitačnom sekirom s kamenim vrhom. Sa svojim drugom, ’malim čovekom s velikim stomakom’, imena Don Čiko Filipe Kajetano Lopez i Martinez - skraćeno znanim kao Čiko, Zagor, preko brda i dolina odlazi u brojne avanture, bori se protiv nevaljalaca svih boja i rasa, pomaže da se sklope i održe mirovni sporazumi belaca i crvenokožaca; ponekad su njegovi poduhvati pravi pravcati putevi u nepoznate predele fantastike i horora.
            Zagora je 1961.g. zamislio scenarista Gvido Nolita (što je pseudonim Serđa Bonelija) a nacrtao Galieno Feri; kasnije je Zagor postao proizvod različitih timova scenarista-crtača. Njegova dugovečnost dokaz je da ovaj mišičavi heroj sa osobinama Robin Huda (jer štiti slabe) i Tarzana (jer leti po drveću pomoću lijana i ispušta prepoznatljivi krik), u specijalnom kostimu (crvenoj majici s znakom na grudima - baš kao Supermen), uspeva da ’zapali’ maštu mnogih generacija dečaka koji uživaju i odrastaju uz dosadašnjih 500-tinjak epizoda. A sva je prilika da će epizoda biti još, kao što će biti i novih klinaca da ih čitaju. Svi oni će sasvim lako oprostiti i prečesto slabašne pričice i neubedljiv crtež.
            Epizoda „Braća po krvi“ jedna je od onih koje se prostiru na 200-tinjak strana i bavi se sukobom doseljenika i starosedelaca. Loši ljudi s jedne i druge strane, željni bogatstva i slave odnosno osvete, prete da izazovu sukob širih razmera i smrt nevinih. Zagor će ponovo krenuti u akciju smirivanja usijanih glava i kažnjavanja krivaca, u čemu će mu pomoći pošteni i dobronamerni.
            Zagor je jedan od legendarnih junaka Dnevnikovih izdanja „Zlatna serija“ i „Lunov magnus strip“ koja su 20-tak godina, sve do početka 1990-tih, hranila dečačku glad za pričama u slikama. Posle gotovo decenijske pauze, u izdanju ’Edicije Vannini’, ekspoziture ’Bonelli comicsa’, stari i novi ljubitelji moći će, svakog 18. u mesecu, u sveskama sa tvrdim koricama, na kvalitetnom papiru, da prate nove doživljaje stamenog duha sa sekirom.
(2001)

0 komentara:

Постави коментар

top