Nastavljajući svoju misiju otkrivanja i afirmisanja savremenog domaćeg alternativno/autorskog stripa, magazin “Patagonija“ posvećuje novi broj ženskom stripu, „Zoni F“, kako glasi naslov projekta rađenog u saradnji sa Ženskom Alternativnom Scenom „Luna“ iz Vršca. Namera ovog poduhvata je, kako u uvodniku „Patagonije“ piše Dušica Pavkov „da dovede u fokus pažnje jednu moguću (postojeću) žensku strip scenu“. U magazinu koji je formata i obima knjige objavljeni su radovi autorki iz Srbije, sadašnje i bivše Jugoslavije i afirmisanih autorki iz sveta (SAD, Holandija, Kanada, Finska) s namerom da se učini vidljivim jedan „hrabri ženski svet“ (D. Pavkov). Junakinje objavljenih stripova, a žensko autorstvo najčešće podrazumeva upravo žene kao aktere (kao što Virdžinija Vulf kaže „Žene ne pišu knjige o muškarcima“), jesu „uhvaćene (zatočene) sred teatra trivijalnosti svakodnevice i uposlene na zadatku upisivanja autentičnih ženskih iskustva u svetu po meri očeva“ (D. Pavkov). One osvajaju pravo da o svom iskustvu govore na sopstvene načine, melanholično, samo-agresivno, cinično, ironijski, šokantno, brutalno, sofisticirano, ali uvek tako da podrivaju institucionalizovani patrijarhat.
Objavljeni radovi egzistiraju, dakle, na raznim poetsko-likovnim nivoima, od anegdotskog preko komičnog do apsurdističko-metafizičkog tona, te od karikaturalnosti, novoprimitivističkog crteža do stilizacije i apstrakcije. I umetnička vrednost-uverljivost stripova varira, izuzento uspeli stoje pored onih koji tek naznačuju talenat i potencijale autorke. Ovakva šarolikost rezultat je namere redakcije da ne pravi prigodnu antologiju stripova već panoramu koja će predstaviti i afirmisana imena i mlade umetnice ili debitantkinje koje će u sledećim godinama oblikovati i obeležavati ovdašnju strip scenu. Tako se „Zona F“ pojavljuje i kao značajan dokument o jednom trenutku u razvoju jugoslovenskog stripa, koji će budući proučavaoci i ljubitelji prelistavati kao verodostojno svedočanstvo o događanjima s kraja XX veka (isti je slučaj bio i sa prethodnom brojem „Patagonije“ koji je doneo radove sa jugoslovenskog konkursa za strip bez reči).
Među 40-tak autorki, kao najzanimljivije pomenimo, od domaćih:  Lolu, već legendarnu najmlađu autorku stripa na svetu, i njene starmale bravure, Gabrijelu Bulatović sa svetovima dečijeg horora, borhesovsku metafiziku Danijele R., minimalizam Zoje Bajbutović, Elizabetu Novak i Danijelu, uvrnute bajke Nede Dokić, avanture Gordane Baste iz mlađih dana, anti-reklamsku minijaturu Ivane Filipović.
Među autorkama iz sveta najzapaženije su Roberta Gregor i njene neodoljivo gorko-smešne dogodovštine emancipovanih žena, nacističko-mitotvoračke barokne igrarije Done Ber i lepršava Žili Dose. Ove tri umetnice predstavljene su i kratkim intervjuima-prilazima njihovog rada.
Napomenimo da su svi tekstovi (uvodnik, stripovi, prikazi...) prevedeni na engleski i srpski, što otvara mogućnosti šire recepcije ovog, u svakom pogledu, vrednog i zanimljivog izdanja koje potvrđuje značajno mesto „Patagonije“ na domaćoj strip sceni.
(2000)

0 komentara:

Постави коментар

top