Drugi broj strip magazina "Placebo" nastavlja tragom prvenca. Osnovna koncepcija ovog izdanja precizirana je podnaslovom "jugoslovenski mainstream i underground strip" (a ritam izlaženja je tromesečan) i to po sendvič principu: strip - prikazi/članci/ vesti - stripovi.
            Broj otvara Aleksandar Babić Moebiusovskom fantazmagorijom "Mantra", njenim prvim delom "Uvodi", u čiji strip crtač kome radovi "liče" na nekoga (!) biva odbijen na dugoočekivanoj audiciji pa reši da se ubije skokom s visoke zgrade nekog megapolisa daleke budućnosti. No, Moćne sile tehnobogova spasavaju ga i angažuju za akciju u kući samog đavola nakon koje će slediti nove avanture...              
             Babić je pažljivi posmatrač Moebiusovih radova kao i Janjetovljevih - tu i tamo ih citira ili parafrazira - što će reći da je prihvatio njihovu ikonografiju, od svedenog crteža, komponovanja slika do smešnih šešira, lebdećih vozila i arhitekture. Kao i svaki sličan pokušaj i ovaj može da ostane na nivou pukog oponašanja ili se razvije u samosvojnost. Nakon 14 tabli i nekoliko ilustracija u ovom broju, osim zapažanja crtačko-montažersko-pripovedačkog talenta, još je rano za davanje nekog određenog suda.
            Magazinski deo "Placeba" započinje pričom o američkom izdanju "Cerebus" započetom 1977, koje 24 godine i 5000 stranica kasnije važi za jedan od stubova nezavisnog - alternativnog stripa na Novom svetu. O razvoju stripa u Argentini u burnim godinama druge polovine XX veka ekskluzivno piše Javier Nunez. Intervju sa autorom i izdavačem iz Holandije, Joost Swarteom otkriva razvoj njegove karijere, uzore, ideje o samom strip mediju. Kratke vesti o aktuelnim domaćim strip izdanjima, izjave domaćih autora te anketa da li je Holivud svojim filmovima protiv strip fanova (i heroja), zaključuju tekstualni deo broja a nastavlja ga drugi deo stripa o druženju Uroša i Kasijusa Kleja, iz pera Dejana Uzelca koji potvrđuje svoju grafičku izuzetnost kao i osobeni humorni pomak vidljiv i na tabli "Det vaz xast a drim tim".       
            Mirko Čolak se predstavlja pričom bez reči "Moja Izabela" u kojoj je (takođe) vidljiv dah i duh Moebiusa što je, kako je rečeno za Babića, koliko podsticajno toliko i opasno. Na koricama "Placeba 2" su ilustracije D. Uzelca (naslovna) i A. Babića; i to bi bilo sve na (ne)zadovoljstvo stripoljubaca.
(Dnevnik, Novi Sad, 11. avgusa 2001)


0 komentara:

Постави коментар

top