Šesti broj strip magazina „Tron“ još jedna je potvrda valjanosti uređivačke koncepcije koju redakcija izgrađuje od prvog broja a glavni urednik Dragan Savić u Uvodnoj reči definiše na sledeći način: „... redakcija teži ka visoko profesionalnom odnosu prema strip kulturi i umetnosti...“ i „posvećuje pažnju obrazovanju mladih koji bi želeli da se jednog dana pojave na stranicama naših izdanja kao strip autori.“
            U skladu sa ovakvom idejom „Tron 6“ predstavlja skup izuzetno kvalitetnih stripova, pre svega mladih domaćih autora te već renomiranih stranaca uz brojne vesti iz celog strip-sveta.
            Broj otvara tragikomična storija „U potrazi za razuzdanim“ koju je po scenariju proslavljenog Abulija nacrtao Darko Perović. Briljantnoj minijaturi o slepcu Tabaniću i bogalju Vidiću po crnohumornom senzibilitetu bliska je priča „Sve kreature, i velike i male“ tandema Oskaribar (scenario) i R. M. Gera (crtež). Priču o medicinskoj sestri diktatoru maestralno nosi Gerina linija.
            Humor je crta koja se provlači i kroz stripove „Svindl“ i „Uvertira“. Dve početne epizode serijala „Svindl“, scenariste Đorđa Milosavljevića i crtača Miroljuba Milutinovića – Brade predstavljaju nam dvojicu lopova gubitnika u Beogradu 1939.g. koji se kreću između svetova sitnih  kriminalaca sa ulice i onih krupnijih zavaljenih u fotelje, i veoma sličnih onima što ih pominju i današnje novine. „Uvertira“ Ivane Filipović pokazuje da od nje, sudeći po ovom prvom objavljenom stripu, možemo očekivati zanimljive i duhovite radove.
            „Posle pedeset godina: Nastavak“ Trošića i Jovanovića zanimljiv je i za ovdašnje uslove redak spoj stripa i poezije (u ovom slučaju T. S. Eliota).
            U odeljku naslovljenom „Media Tron“ predstavljen je Joe Kubert, autor prisutan na strip sceni od 1940-tih. U razgovoru koji je sa njim vodio Nikola Aćin, Kubert priča o svojim počecima, sopstvenom radu i pogledima na strip kao zanat i umetnost. Kao potvrda njegovih reči objavljene su skice  koje je radio za strip „Tor“ odnosno jedna epizoda tog serijala. Ovakvo predstavljanje stvaralaca osim informativne ima i onu već pomenutu obrazovnu funkciju.
            Ostatak sadržaja ispunjavaju pretposlednji nastavak Moebiusove „Hermetičke garaže“ (kojim se objavljivanje ovog istorijski značajnog stripa polako privodi kraju) i 3 table Wattersonovog stripa „Kalvin i Hobs“ koji pleni fascinantnom mešavinom sveta dečije mašte i trivijalne stvarnosti. U pitanju je zaista remek-delo tzv. porodičnog stripa.
            „Tron 6“ je potvrda da ponovo, posle dugo vremena, imamo izuzetan strip magazin pred sobom.
(1994)

0 komentara:

Постави коментар

top