BOMBARDOVANJE U STRIPU 2000.G.


Da prošlogodišnje bombardovanje Jugoslavije nije ostavilo ravnodušnim ni strip umetnike iz Italije, može se videti u nultom broju strip novine „Kerosine Revoluzione“, specijalnom izdanju strip magazina „Kerosine“. Pod naslovom „Balkan, Evropa“ novina donosi tekstove koji se bave situacijom na Kosovu, koja je bila povod za bombardovanje, anketu među mladim Italijanima o opavdanosti ovog rata, fotografije izbeglica iz Sarajeva, Mostara i Goražda, podatke o posledicama NATO bombardovanja Srbije te 12 kratkih stripova i ilustracija nastalih kao reakcija na neslavna događanja. Osim italijanskih autora (Claudia Amantini, Stefano Somogyi, D. Morgante, A. Pepe, Laura Canti, Nicola Argenti, Fabio Sammartino, Maicol e Mirco) zastupljeni su i radovi Andreja Stulara, Letača, Irene Buca i Kiklopa (ovo troje su iz pančevačkog „Kulturbunta“), preuzeti iz slovenačkog magazina „Stripburger“ 25/2000
            Iz istog broja „Stripburgera“ preuzet je i crtež „Noćno bombardovanje“ vršačkog andergraund tandema Bocha i Wostok. Crtež prati i tekst koji objašnjava njegov nastanak i, u osnovi, je bizarna priča o podudaranju fikcije i stvarnsoti. Naime, 24. marta 1999. Wostok i njegov otac Bocha započeli su snimanje svog novog andergraund filma „Bombardovanje Bolidvuda“ koji je na već prepoznatljivo ciničan način trebao da parodira NATO bombardovanje Bosne, neizbrisane tragove perioda socijalizma i karaktere naroda „Bolidvuda“. U vreme snimanja stigle su i prve vesti o NATO napadu na Srbiju. Uprkos neočekivanom poklapanju događaja, film je dovršen i prikazan na letošnjem festivalu „low file“ filma u Subotici a crtež je svedočanstvo o jednom trenutku  lične i opšte istorije.
            U međuvremenu su Bocha i Wostok nastavili svoje filmske akcije i snimili novi film „Propali projekat: Veštac iz Burjana“ koji je takođe prikazan na subotičkom festivalu.
(2000)


0 komentara:

Постави коментар

top