MLADA PRINCEZA S MRŽNJOM U SRCU



"Stripoteka" br. 971; Marketprint, Novi Sad 2002.
 Za rashlađivanje vrelih julskih dana Revija svetskih stripova donosi treću epizodu fantazijskog serijala "Tugovanka za izgubljenim pustarama" Defouxa i Rosinskog u kojoj nastavljamo da pratimo avanture mlade Sioban. Elem, pošto je pobedila, uz pomoć mrtve vojske pokojnog oca, mračne sile, te zasela na presto, mlađahna princeza inkognito krstari svojim posedom, u pratnji ratnika Simusa, i nalazi gostoprimstvo u siromašnoj kuli poslednjeg iz klana Klanah koji nije u pravo vreme bio na pravoj (pobedničkoj) strani. No, kako je momak Kajl sasvim pristao, zgodan i plemenit, plavokosa Sioban oseća sve veću naklonost prema njemu; isto se dešava i sa Kajlom na žalost verne mu (mlade ali crnokose) sluškinje Meri. I dok se romansa rasplamsava, u mračnoj pećini Skarfe, posetioci pronalaze grobnicu Brige i od ipak ne sasvim mrtve čarobnice uzimaju bočicu sa opakim ljubavnim napitkom sposobnim da zaludi onogako ga popije. Princ Žerfo će za taj pakleni dar dati levu ruku ali je njegova majka, gospa Žerfo, po kojoj se i  zove ova epizoda, namerila da kapima natopljenim mržnjom opčini Sioban i uda je za svog sina. Prilika će se pružiti na velikom turniru na kome pobeđuje Kajl Klanah i tako uspeva da povrati čast i povlastice svog klana. Vidno zaljubljena princeza povlači se u svoje odaje gde je posećuje zla Žerfo, sipa u pehar kapi i potčinjava je svojoj volji. Ujutru, pred zapanjenom dvorkinjom i Simusom, princeza objavljuje da će se udati za princa Žefroa. Na primedbu da u tom čoveku leži zlo ona odgovara da "zlo počiva u srcu ljubavi"...
            Pošto su u prva dva albuma iskušali standardnu postavku borbe Dobra i Zla koju možemo nazvati "ispravljanje starih nepravdi", autori serijala, sudeći barem po ovoj epizodi, kreću u novi krug večitog sukoba: ovog puta je na redu boj za povraćaj drage, njeno otimanje iz kandži mračne magije. Podela uloga je jasna: zavedena princeza, kvarni ženik i časni dragan; ostaje samo da se vidi kako će se čitava stvar zapetljati a potom rasplesti ka (zadovoljavajućem) kraju. Jedina stvarna nepoznata je lik malenog Siobaninog brata po majci rođenog u prinudnom braku sa mračnim čarobnjakom lordom Blekmorom i u kome je, stoga, mešavina dobre i loše krvi, što otvara dilemu: koja će pretegnuti? Kako god bilo, znatiželjni čitaoci imaće priliku da provere svoje sumnje u nekom od sledećih brojeva "Stripoteke".
            Preostale stranice ovog broja ispunjava kratka epizoda o proslavljenoj stjuardesi "Nataši", imena "San i java", u kojoj njen drug Valter sanja erotski san o Nataši, kao dražesno golišavoj amazonki na pustom ostrvu, koja ga pronalazi na plaži i ostaje zapanjena njegovim muškim atrubutima. Nažalost, u odsudnom trenutku, prava i obučena Nataša budi pravog i obučenog Valtera i poziva ga da podele putnicima osveženje. Momak ostaje omamljen pustim snovima i žestokim željama. Za finale "teke" zaduženi su, po dobrom običaju, "Redov Bili" u novom sledovanju dnevnih kaiševa, motoristi iz "Džoe bar tima" koji ovog puta vežbaju kočenje u bašti prgavog komšije i legendarni Hogar savršeno ubeđen da niko na svečanom skupu-pijanci neće imati ništa protiv onoga što predlaže jer je njegov ključni, sasvim demokratski argument - ogromni, isukani mač.

0 komentara:

Постави коментар

top