U našem izdavaštvu knjige dramskih tekstova domaćih pisaca izuzetno su retke a štampanje dela mladih dramskih autora raritetna je pojava. Stoga je objavljivanje knjige „Slovenski Orfej i druge drame“ Zorana Stefanovića (1969) vanredan kulturni događaj. Sve pohvale zaslužuje i hrabri izdavač Boban Knežević i njegova biblioteka „Znak Sagite“.
            Stefanovićevu knjigu čine četiri drame: naslovna „Slovenski Orfej“ kojoj u podnaslovu stoji „Obredni slučaj“, „Vikend sa Marijom Broz – igrokaz za mrtvorođene“, „Skaska o kosmičkom jajetu – patchwork melodrama“ i „Tačka susreta – radio drama“. Knjiga donosi, za ovdašnju teatarsku rutinu netipičnu (čitaj -nerealističku), eksperimentu, fantastici i grotesci naklonjenu osećajnost koja pleni svojom slojevitošću, višestrukim značenjskim ravnima.
            Od ispisivanja jedne nenapisane Beketove drame („Skaska...“), preko brutalnog naturalizma („Tačka...“) do zavodljive, osavremenjene mitologije („... Orfej“) i igre stvarnostima („Vikend...“), Stefanović dokazuje svoj nesvakidašnji talenat i nadahnutost. To je potvrdila i publika u Makedoniji u sezoni 1992/93 kada je „Slovenski Orfej“ bio hit predstava, sa redovno rasprodatim ulaznicama. Možda će pojava ove knjige skrenuti (zasluženu) pažnju na Stefanovićev rad i u ovdašnjim pozorišnim kućama.
(1995)

0 komentara:

Постави коментар

top