GRAĐANIN POKORENI PRED LEDENIM DOBOM

Dok gleda kako pahulje lepršaju s one strane prozora a temperatura postojano klizi u minus, najpre napolju a zatim i u stanu, običnom građaninu zemlje Srbije na usta odmah navire uobičajeni repertoar psovki. Prosto da se čovek a Srbin zapita - može li na maternjem mu jeziku bilo šta značajno reći bez psovke koja svemu dodaje neoborive argumente? Ruku na srce, običan svet teško da bi se, onako iz prve, mogao dosetiti adekvatne zamene za mrsnu, masnu, začinjenu psovku koja jača samopouzdanje, ponižava i pobeđuje protivnika (od stranih plaćenika i domaćih izdajnika do sudbine i vremena). A ovog puta ponovo je na tapetu nevreme, ono uobičajeno zimsko. Svakom dobronamernom čoveku koji je poživeo nešto godina u ovim krajevima jasno je da sneg znači samo jedno - nevolje. Istina, kako je zima već odmakla, dežurni putari i komunalci ne mogu da se pravdaju da ih je sneg iznenadio (taj izgovor prolazi samo kod prvih padavina) ali oni imaju nove taktike koje su zaista teške za podnošenje. Putari, kao blaženi jogiji, smireno tvrde da sneg ne vredi čistiti dok pada, usput dodajući kako ni njihove ranije intervencije još nisu plaćene i ko zna kad će. Zato svi koji ne moraju da izlaze iz stanova neka to i ne čine; a oni koji negde trebaju da stignu neka se naoružaju strpljenjem. Uostalom, zašto žuriti na posao kad plata redovno kasni, čemu žuriti u školu koja je u štrajku? Autobusi i vozovi predviđeno kasne pa što bi bilo drugačije za vreme snežnih padavina? U tihom štrajku su i šalteri, doktori i svi ostali u kojekakvim službama, upravama i institucijama pa i tamo valja čekati. Na kraju krajeva, što je tom građaninu naspelo da baš danas reši neki svoj problem? Pa i sutra je dan. A naš mudri narod zna da ’ima više dana nego kobasica’.
            Nesretni ’građan pokorni’ verovatno bi odgovorio kako njegovi računi za struju, gas, stanarinu, komunalije i ostalo ne kasne ali jasno mu je da to nema kome da kaže jer ga niko ne sluša i niko za njega ne mari (a izbori su još daleko; najsigurniji signal da će uskoro izbori jeste naprasna briga svih za malog čoveka, pardon za birača). Pomenuti građanin odavno je zaboravio da ima bilo kakva prava pred veličanstvenim institucijama, šalterima, svemogućim referentima i božanskim šefovima. Što je najgore, pomenuti moćniti takođe znaju za taj ’jadac’. Setimo se skorašnje vesti o šalterskoj službenici u vršačkoj pošti koja je svoju firmu tužila za mobing jer je šef od nje tražio da se ponaša pristojno prema strankama. Šokirana i uvređena šlužbenica tvrdi da je lepo ponašanje nespojivo sa šalterskom službom; stranke moraju biti vređane i psovane, na njih se obavezno viče a njihovi papiri se bacaju i svako drugačije ponašanje - nije normalno. Zato će službenica istrajati na svom pravednom putu makar dobila i otkaz.  Nje se ne tiče što bi obična stranka, pogrbljena i smernog pogleda, samo da završi neodložni posao (ko bi bez teške muke uopšte dolazio pred šalter?).
            U međuvremenu sneg pada, struja tek što nije poskupela, plin je već otišao nebu pod oblaka a kamarama drva se vide temelji. Zima je zavrtela još jedan krug na svom ringišpilu pokazujući da se ne predaje. Gotovo je nemoguće setiti se kada je sva ova muka započela. Hladnoća, i to ona žestoka, traje već mesecima; ako malo i popusti to kao da radi namerno, da posle još jače pritegne i teže padne na nejaka pleća narodna. Kao da živimo u malom Sibiru gde se sneg baškari pola godine. Ali, učili su nas da mi nismo ni blizu polarnih krajeva. A sa TV ekrana naučnici su naveliko govorili o globalnom zagrevanju Zemlje sa velikim vrućinama i blagim, gotovo simboličnim zimama. Stvari, međutim, ne stoje tako. Sve što nas je spopalo pre liči na dolazak novog ledenog doba sa previše snega i leda i premalo lepog vremena. Može biti da su naučnici pobrkali neke svoje računice, da su negde umesto minusa upisali plus; oni će to, naravno, otkriti i ispraviti pa će i krajnji rezultat biti promenjen. No, slaba je to uteha za narod koji drhturi po hladnim stanovima ili, u bušnim cipelama, na klizavim ulicama čeka autobus za bolju budućnosti koji, naravno, kasni (ako uopšte i dođe).

0 komentara:

Постави коментар

top