Osmi broj „Novog Stripera“ donosi, kako se to i očekuje od ovog izdanja, mnoštvo veselih, ciničnih, tužnih i mračnih priča u slikama afirmisanih i mladih alternativnih stvaralaca. Čitalac ima utisak da je urednik, Radovan Popović, iz sve snage želeo da na 40 strana predstavi što više uzbudljivih strip svetova ne bi li tako ponovo dokazao da kraj nas postoji neodoljivo bogatstvo koga smo nedovoljno svesni. Zbog toga sadržaj „Stripera“Danijela Savovića o Šagalovskim vizijama dve anđelice sa stripom u krilima. počinje od korica, illustracije-stripa
Neda Dokić je autorka koja se najčešće pojavljuje u ovoj svesci. Njene junake (Miša u epizodi „Miša“ i Lasta u epizodi „Lasta“, Serafina u proleće, kao i one bezimene) zatičemo u apsurdističkim dilemama iz kojih za te bizarne kreature nema zadovoljavjaućeg izlaza.
Saša Mihajlović autor je kaiša sa novim mukama „Glave noja“ i priču o tužnom Danielu, njegovom prijatelju Svetozaru koji iz mrtvih podiže pogrešne ljude i oživljenom cirkuskom aktobati kome brzo dosadi novo stanje.
            Mr. Stocca daje svoj doprinos varljivosti onoga što (ne) vidimo i ljubavi prema leptiru („Uspaljene misli“ u epizodi „Kurcšlus“).
            Parčence doživljaja Popoška i Cveća, ovog puta u bestežinskom stanju, delo je Wostoka i Grabowskog, za kojima sledi susret bubica sa famoznim zlom usisivača u izvođenju Tihomira Čolanovića.
            Srđan Đile Marković otkriće nam kako su u jednoj maloj, vrlo maloj zemlji njeni mali ljudi naučeni da budu samo mali a da je zamišljanje velikog vrlo opasno. Sa svoje strane Tromb će ovom razmišljanju priložiti puzle otkačenih „Đubretarije Pizdarije“ koje se završavaju – hapšenjem.
Ivana Filipović portretiše sudbinu sestara sklonih seksualno/životnim eksperimentima a koje stanuju u njenom komšiluku.
            „Agonizmi“ Živana Miloradovića zahvalan su povod za strip Miloša Krsmanovića – Krleta.
„Eden moment od eden običen den na eden zaeban policaec“ tema je stripa gosta iz Makedonije, Gorana Dačeva.
U storiji „Živela dečija anarhija“ A. Zograf otkriva prednosti sveta u kome žive deca i postavlja pitanje zašto klinci žude da odrastu?
            Ivan Grubanov majstorski pretače u strip žudnju za letenjem ili šetnjom sa dragom Luis nepokretnog Supermena.
            Razigranim crtežom i vrcavim dijalogom A. Opačić predstavlja doživljaje pužolikog Fossila i vukoliikog Swatcha.
            „Za doručak pavlaka, litar konjaka za ručak, posle posla zabava“ i tako u krug baulja junak Dejana Uzelca.
            Uz muke maratonca koga ganjaju vragolaste curice, kako to vidi Nataša, te „Otmicu babe“ Bodrože, „Gilipterove sinove“ Ane Matić, Dućine Indijance i tužnu devojku Veljka Pajka, kao uvid u radove „onih koji obećavaju“, zatvara „Striper 8“ ponudu kojoj se svakako treba vraćati (radi obnove gradiva).
(2001)

0 komentara:

Постави коментар

top