Mala družina domaćih strip izdanja dobila je novog člana - magazin "Placebo" iz Zrenjanina. Kako je to više puta ponavljano, pojava prvog broja strip publikacije za naše je uslove izuzetan uspeh a potom se, sa svakim novim brojem, problemi oko iste samo umnožavaju (jer ovde i dalje važi da svaka dobra ideja ima najviše šansi da propadne - što se stripadžijama ne dopada ali je višestruko potvrđeno). U najboljem slučaju izdanje opstaje ali izlazi neredovno, nema ga na kioscima, ne plaća honorare autorima itd... No, valjda će neka publikacija i tu pravilnost prekinuti - možda baš "Placebo".
            Redakciju "Placeba" čine Dejan Uzelac, Vladimir Kuzmanov, Vladan Nikolić, Mišo Živanov i Vladimir Popov, strip autori i poznavaoci a sadržaj prvog broja čine upravo njihovi radovi.
            Dejan Uzelac predstavljen je sa dve table ("Vrag je odneo šnalu", "Amanda i Žare"), dužim stripom "Žeđ za glađu" i prvim delom serijala "Ringe-ringe raja došao čika Klaja". Njegov grafizam prepoznatljiv je po robusnom crtežu, namerno "naivnom" i često obogaćenom upotrebom tehnike laviranog tuša, dok je tematska okosnica priča "oneobičavanje" svakodnevice uplivom sarkazma i apsurda.
            Vladimir Kuzmanov u stripovima "Krajputaš" i "Pandora & me" kombinovanjem različitih likovnih tehnika i dinamičnom montažom tabli efektno govori o fantastičnim događajima sa neočekivanim poentama.
            "Something without" Miša Živanova varijacija je priče o u mašti zagubljenom (anti)junaku.
            Vladimir Popov pokušava da parodira superheroje u "Čudnim stvarima", dok se Vladan Nikolić predstavlja duhovitom tablom "Zatočenik stripa" (scenario D. Pavković) o junaku koji mora da ostane na sceni do kraja stripa te humorističkim "Kraljem mrava" koga na pravu meru dovodi nestašna beba-slon.
            "Placebo" sadrži i nekoliko stranica sa tekstualnim prilozima. Pored vesti o novim svetskim strip projektima (Frenka Milera, Stena Lija) možemo pročitati odgovore Garta Enisa, scenariste stripa "Propovednik", na primedbe da strip vređa Boga i vernike. V. Kuzmanov piše o razvoju serijala "Američka liga pravde", prvom timu superheroja iz 1940. koji se do danas bori sa hordama zlih momaka. Sa Zoranom Janjetovom o onome što (ne)voli da radi i čime se trenutno zanima razgovarao je Miša Živanov. Informativnost članaka je nesporna mada oni poprilično odudaraju od alternativnosti stripova između kojih su umetnuti. U svakom slučaju "Placebo" zaslužuje pažnju, podršku i najbolje želje.
(Dnevnik, Novi Sad, 03.05.2001)

0 komentara:

Постави коментар

top