Novi (čak dvo)broj „Stripera“ poriče, na radost čitalaca, izjavu njegovog urednika i spiritus movens-a Radovana Popovića da ovdašnji andergraund strip časopisi izlaze jednom godišnje a i ređe, jer je „Striper“ izbacio tri broja u dve sveske, što je udarničko prebacivanje plana. Novi dvobroj na 64 strane predstavlja radove brojnih mladih i oprobanih strip alternativaca/andergraundera različitih poetika i doživljaja samog medija 9. umetnosti.
            Prve strane pripadaju kaiševima Thusday Madness-a, Mr. Stocca-e i S. Mihajlovića te uvrnutim drugarima, pužići i vuku, iz serijala „Fossil Swatch“ A. Opačića.
Saša Mihajlović u prepoznatljivom preplitanju realnosti i fantastike otkriva tajne odrastanja dečaka Milana, zvog bolesti izolovanog od sveta koji , uprkos zabranama, traga za senzacijama kojih je lišen. „Ribe u krošnji“ Vladimira Kuzmanova su vizuelno raskošna priča o raskidu drugarstva i njegovim smrtnim posledicama.
            Smrt, i to iznenadna, konobara Laze Derikože deo je slike iz polusveta koji prati Mr. Stocca, dok se Tromb u „Ekološkoj priči (Ha!!)“ poigrava smenom životinjskih vrsta na Zemlji posle pada poluradioaktivnih bombi.

           Srle i Kefa (tj. srce i mozak), poznati junaci A. Zografa, rešavaju da, dok im gazda spava, prošetaju spoljnim svetom da bi tamo, posle svakojakih peripetija, pronašli devojke i sa njima se vratili kući.
            Na sledećim stranama Nina Meljević otkriće kako se Crvenkapa spasila zle bake i njenog kompanjona vuka, koji su je izrabljivali kao radnu snagu u keramičarskoj radnji.
            Lazar Bodroža crtežima sa grotesknim likovima ilustruje priču „Takmičenje iz matematike“ Nabora Devolca.
            Tabla Wuka Palibrka bavi se odsecanjima nogu, otpadanjima ruku, pozajmljivanjem glave i sličnim veselim aktivnostima.
            Traganje za „Blagom malog Smuka“ je razbarušena razbibriga Nedima Hadžiahmetovića sa veselim krajem koji nasleđuju optimističke slike opšte dezintegracije Septica i Miroslava Lazendića.
            „Careva poruka“ Wostoka, po priči F. Kafke, artistička je egzibicija nastala u vreme kada je domaći andergraund strip počinjao svoju avanturu.
            Kosta Milovanović bavi se davanjem (bes)korisnih saveta za probleme tužnih čitalaca.
            Danijel Savović je svoju fantaziju bez reči sa jezovitim paralelama na skoriju prošlost (vojska, bombardovanje, špijuniranje sumnjivih pojedinaca...) crtao u kasarni a potom u rovu, uspevši da na 14 tabli održi kontinuitet pričei razvoj tenzije.
            „Rupičasto dete“ Ane Mitorović i Petzina bubbica zatvaraju najnoviji „Striperov“ izlet u tajne svetova stripova oko nas koji će zabaviti, nasmejati, zbuniti i zabrinuti one koji im posvete dužnu pažnju.
(2001)

0 komentara:

Постави коментар

top