Ako je pojava prvog broja novog strip magazina „Bumerang“ bila prijatno iznenađenje, pojava drugog broja je dvostruko prijatnije iznenađenje. U vremenima kada svaka dobra ideja ima najviše šansi da propadnje, izlazak prvog „Bumeranga“, u izdanju malo poznatog „Grafoprodukta“ iz Subotice, i posvećenog u potpunosti domaćem stripu mlađih autora, mogao se smatrati entuzijastičkim potezom visokog rizika (bez obzira na nesporni kulturološki značaj ove publikacije koja se pojavljuje posle mnogo sušnih godina i to, ni manje ni više nego, na kioscima!). Stoga je sveska sa brojem 2 na koricama, nadamo se, znak da će projekat opstati, makar i ne izlazio u najavljenom mesečnom ritmu (ovu neredovnsot lako će mu oprostiti svi stripoljupci).
            „Bumerang 2“ već se na prvi pogled razlikuje od prvenca. Naime, format magazina je povećan na, za strip uobičajene, A4 dimenzije. Sadržaj takođe nudi nove promene: dok u „jedinici“ nalazimo priče u rasponu od akcionih, preko metafizičkih do humorističkih, rađene manirom kako tzv „glavnotokovskog“ tako i „alternativnog“ stripa, novi broj je u potpunosti „glavnotokovski“, što ni u kom slučaju nije mana, mada je početna „šarolikost“ možda zanimljivija kao koncept.
            Broj otvara prvi deo nove epizode serijala „Cat Clow“ Baneta Kerca, najpopularnijeg domaćeg strip autora 80-tih, koji se vraća pred ovdašnju publiku posle decenije odsustva. Kerac je heroj (tako piše na zidu nacrtanom na naslovnoj strani „Bumeranga 2“) akcionih stripova iz „zlatnih godina domaćeg stripa“, koga su krizne 90-te oterale u pečalbu, mada je on i ranije radio za inostranstvo. Ponovni susret sa super mačkom u mrežastim čarapama potvrđuje sve već znane nam kvalitete (realistički crtež, jasnu akcionu priču, vrcave dijaloge) a intervju sa Kercem donosi informacije o radu jednog od retkih strip profesionalaca sa ovih prostora, koji nema iluzije i ne mistifikuje ni svoj rad ni medij u kom deluje, već nonšalantno samerava „stanje stvari“.
            Drugi serijal započet u novom „Bumerangu“ je „Max Debris“ crtača Toni Radeva i scenarista Marka Stojanovića i Đorđa Milosavljevića. Reč je o krimi-humorističkoj priči crtanoj karikaturalističkim manirom belgijsko-francuske škole.
U nastavku broja  nalazimo zafrkanstsku priču o lokalnim naravima, pod naslovom „Tu-tum“ Darka Atanasijevića, te western „Budala i zakon“ Zorana Stoiljkovića Kize, nedorečenog scenarija i crteža. Uz strip gegove Simona Vučkovića i Zoltana Nađđerđa, kao uvod i finale, zatvara se ovaj broj „Bumeranga“.
Čitaoci zainteresovani za razrešenje serijala koje su počeli da prate odnosno oni voljni da saznaju šta se to dešava sa domaćim stripom, svakako će nestrpljivo očekivati novi „Bumerang“ jer bez ovakvih izdanja strip scena jedne sredine sporo se i teško razvija.
(2000)

0 komentara:

Постави коментар

top