O „ŽUTOJ PRETNJI“ I DRUGIM KNJIGAMA


Časopis za savremenu svetsku knjižavnost „Pismo“ broj 32/33, za zimu/proleće ’93, u svojoj Hronici piše:

            „Nekada su romani o „žutoj pretnji“ bili veoma popularno šovinističko štivo u Engleskoj i Americi. Izgleda da njihovo vreme opet dolazi, ali ovaj put s jednom novinom: umesto Kineza, glavni negativci su sada Japanci. Posle prošlogodišnje pojave romana Majkla Krejtona (Michael Crichton) „IZLAZEĆE SUNCE“ (Rising Sun), ova nam je godina donela sva nova trilera slične poruke: to su „TAJNO SUNCE“ Freda Hajeta (The Secret Sun, Fred Hiatt) i „TIHA GRMLJAVINA“  Pitera Teskera (Silent Thunder, Peter Tasker). U konspirativnom pogledu na svet ovih knjiga, kulturne vrednosti – čak i čuvena japanska ljubaznost – postaju opsenarske zamke; sve je deo „velike strategije“ da se pokori cela planeta. Motiv je, naravno, potuljeni bes Japanaca zbog teškog poraza u Drugom svetskom ratu. Zvuči li nekako poznato?“
            A Krajtonov roman se januara 17. 1993.g. nalazio na prvom mestu „Paperback Best Sellers“-a „The New York Times Book Reviw“-a, i tamo je bio već 4 nedelje. Beleška uz knjigu (cena 5.99$) kaže: „The death of a woman leads to an investigation involving the American-Japanese rivalri.“ Knjigu je izdao „Ballantine“.
            Na istoj listi Krajton ima još jedan roman na jedanaestom mestu; „JURASSIC PARK“ je na listi već 26 nedelja (cena knjige je, opet, 5.99$, izdavač „Ballantine“), a beleška kaže: „A bionical clones dinosaurus for use in a theme park.“
            Na istoj listi ali na mestu broj 10 i s boravkom od 11 nedelja je roman „HIDEAWAY“ Dean Koontz-a (cena 5.99$, izdavač „Berkley“). Beleška kaže: „A man miraculously resuscitated after hi has technicalli died is haunted by visions of evil“.
            Na listi „Best Sellers“-a (dakle bez onog Paperback) istog „NY Times Book Revie“-a od (istog) 17.01.1993.g. prvi je S. King sa „DOLORES CLAIBIRNE“ (na prvom mestu i prošle nedelje, 7 nedelja na listi). „GERALD’S GAME“ istog Kinga je na mestu 14 (prošle nedelje bio je sedmi, ukupno 27 nedelja na listi). Cene ovih knjiga su 23$ i 23.50$, izdavač obe je „Viking“.
  Od „naših“ na listi je i peti deo „Autostopera“ „MOSTLY HARMLESS“ na mestu 11 (prošle nedelje deveti, 12 nedelja na listi), cena 20$, izdavač „Harmony“ (izdavač za nepriznatu SRJ je „Polaris“).
            Toliko o SF-u na listama. Ostatak popunjavaju Šeldoni, Danijele Stil, N. Bantok, Dž. Grišam, Džozef Vambo (poznat u SF-u) i ostali.

(„Emitor“, 1993)


0 komentara:

Постави коментар

top