VIDEO „Krik kamena“, „Divlje palme“KRIK PRAZNINE „Krik kamena“ režija Verner Hercog, video izdavač First Production, 1993.

            Karijera Vernera Hercoga, jednog iz plejade nemačkih mladih filmskih lavova iz 70-tih, već niz godina je u silazno jputanji. „Krik kamena“ je nova žalosna potvrda ove konstatacije. Priča o dvojici alpinista i neosvojivom vrhu Cera Tora u Patagoniji, njihovom suparništvu, dolasku novih vremena kada TV od penjanja na planinu pravi spektakl, deluje bledo i neuverljivo. Dodaju li se tome kvazi mistična pojava alpiniste bogalja te Indijanke koja prepričava, u svojoj verziji, mitove hrišćanske religije, dobija se kompletna slika jedne priče bez previše uverljivog zapleta, sa slabo vođenim i neuverljivim likovima u kojoj čak i završna katarza ima ukus naivnog moralisanja. Jedina svetla tačka ovog filma su lepo usnimljini pejzaži Patagonije a to je, na žalost, premalo da bi ovo delo privuklo ozbiljniju pažnju filmskih sladokusaca.

SNAGA MANIPULISANIH MEDIJA „Divlje palme“, režija: Hevit, Bigelou, Gordnon i Džonau, 1993.
260 minuta dugi mega-miks žanrova u produkciji Olivera Stona. Mesto događanja je Kalifornija 2007. godine. Desetine likova živi u svetu kojim preko televizije vlada fašistička organizacija Očevi, kojoj se suprotstavljaju tzv Prijatelji. No, ni metode Prijatelja nisu blaže od onih koje koriste Očevi. U brobi za vlast sva sredstva, sve smicalice i pakosti su dozvoljeni. Holo TV slika koja uz korišćenje posebne droge daje utisak gledaocu da su glumci oko njega i da može da učestvuje u radnji sa njima, najmoćnije je sredstvo borbe. U tom svetu tako bliskom najcrnjim antiutopijama naučne fantastike junaci pokušavaju da nađu svoje mesto pod suncem, bore se i za ljubav i za političke ciljeve. U nekim trenucima gotovo da je nemoguće pratiti radnju jer film preuzima postupke američkih TV serija (film je, u stvari, nastao spajanjem 5 epizoda istoimene serije) po kojima je „što zapetljanije to bolje“. Mešavina SF, ljubića, trilera i socijalne drame (istina samo na nivou kozmetičkih zahvata) izuzetno uspešno potcrtava rok muzika 1960-tih. Konačan rezultat je poprilično zanimljiva zabava zasnovana na nekoliko dobrih ali, naravno, do pitkosti razblaženih ideja.

(1993)

0 komentara:

Постави коментар

top