NOVE PESNIČKE KNJIGE U „UGLU“


Nezavisna zajednica autora „Ugao“ nastavlja svoj rad i u 1994.g. Upravo su se u biblioteci Poezija, koju uređuje Dušan Belča, pojavile tri nove knjige. U pitanju su pesnički prvenci čime ova biblioteka potvrđuje svoju široku otvorenost kako prema renomiranim pesnicima tako i prema onima koji tek izlaze na književnu scenu. To što nečija prva knjiga stoji pored dela potvrđenih vrednosti svakako je podsticaj za dalji rad svakom mladom pesniku.
            Zbirka pesama Dejana Novčića „Pesme za muški i ženski vokal“ (koja je deveta knjiga u biblioteci Poezija) predstavlja nam mladog pesnika, rođenog 1966.g. koji se bavi, kako to i sam naslov kaže, večnim odnosom i igrama polova, ovog puta posmatranim iz vizure jednog, rekli bismo, generacijskog senzibiliteta koji slobodno i razbarušeno meša cinizam i patetiku, direktnu poruku i samodovoljnost pesnika i igra se formom, izgledom i zvučnošću pesme neprestano balansirajući između poetike i anti-pesme kako njene negacije.
            Sofija Radukić u zbirci „Razgrćem nebo“ na potpuno je, u odnosu na Novčića, drugom kraju poetskih iskustava i ishodišta. Njene pesme pokušavaju da se vrate i opstanu u predelima klasicističkog manira koji podrazumeva pevanje na liniji sveukupno okruženje – sentiment ranjenog pojedinca, žene.
            Zbirka „Kula“ Miloša Jovanovića u jednom svom delu bliska je, po istraživanju opštih poetskih mesta (ljubav, život, samoća, istina) Radukićevoj – naravno, u ovom slučaju u pitanju je viđenje istih iz muškog ugla – dok se u ostalim pesmama njegova poezija približava verističkom načinu pevanja te, shodno tome, insistira na svakodnevnom.
            Nove knjige kreću na svoj samostalni put u prostorima duha u izuzetno lepom i skladno dizajniranom obliku (samo na prvi pogled ne naročito bitnom). Uz dobre želje autorima ostaje nam da sa znatiželjom očekujemo nove izdavačke poduhvate „Ugla“.

(1994)

0 komentara:

Постави коментар

top