NAGRADA DRUŠTVA KNJIŽEVNIKA VOJVODINE

Govor Ilije Bakića na dodeli nagrade za najbolju knjigu godine Društva književnika Vojvodine, 30. januara 2010. godine u Beočinu

    „U odvajanju“ je zbirka priča. Preciznije zbirka priča koje se mogu odrediti kao žanrovske, odnosno priče koje kreću iz žanra naučne fantastike, još preciznije iz podžanra kiberpanka.
    Nagrada koja je ovoj knjizi dodeljena prva je, koliko je meni poznato, zvanična nagrada jedne ovdašnje asocijacije književnika za delo koje dolazi iz žanra naučne fantastike. Smatram da je žiri pokazao veliku hrabrost što je doneo ovu odluku.   
Naučna fantastika je već decenijama talac predrasuda. Žanr se, umesto kao pomoćna, bliža odrednica za tematsko interesovanje/usmerenje dela, koristi kao vrednosna kategorija za diskvalifikaciju. Žanrovsko je i dalje izjednačeno sa paraliterarnim, bezvrednim.
    Kao i svaka predrasuda i ova, o naučnoj fantastici (i sličnim žanrovima), zasniva se na neznanju, proizvoljnostima i poluistinama. Ono što se koristi kao ključni argument u diskvalifikaciji žanra jesu minorna dela koja su nekada bila popularna a ni tada nisu bila reprezenti žanra a danas su zaboravljena. Teodor Sterdžen, pisac naučne fatastike, pre pola veka je rekao da 90% naučne fantastike ne vredi ništa ali i da 90% bilo koje druge umetnosti takođe ne vredi ništa. Problem je što se o žanru sudi na osnovu najslabijih a ne najboljih dela.
    Ne obazirući se na predrasude, žanr se razvijao i danas svakako ne liči na ono kakav je bio pre par decenija a kamoli pre pola veka, opor je, lišen iluzija o instant sreći koju donosi tehnološka civilizacija. Žanr je započeo dijalog sa tzv glavnotokovskom književnošću, već dve decenije u svetu postoji termin ’slipstrim’ (lično sam skloniji korišćenju termina post-žanr) kao odrednica za dela u kojima su spojena iskustava žanrova i glavnog književnog toka. Na ovdašnjim prostorima žanr takođe ima samosvojan i nadasve moderan glas koji, na žalost, nisu svi spremni da čuju. Nadam se da je ova nagrada korak u pravcu uvažavanja savremene naučne fantastike u krugovima etablirane literature.
    „U odvajanju“ je pokušaj sagledavanja života ljudi (i mislećih entiteta) na tmurnom licu buduće Zemlje, u visokoj orbiti oko nje i u svemirima virtuelne realnosti. U odvajanju se otkrivaju promenjeni obrasci egzistencije, fizičke i mentalne granice jedinki, ljudskih odnosa, bioloških i artificijelnih inteligencija.
    Slobodan sam, na kraju, da zahvalim izdavaču Nenadu Šaponji i „Agori“ na podršci i razumevanju, odnosno, još jednom, žiriju na hrabrosti i širom otvorenim literarnim očima.

0 komentara:

Постави коментар

top