Kada je 1999. g., dakle ne tako davno a ipak u prošlom veku i milenijumu, "Orbis" u broju 2-3 za leto-jesen, objavio veliki tematski blok pod naslovom "Domaća (post)žanrovska fantastika s kraja 90-tih (panorama)", bio je to pionirski potez jer do tada, a ni od tada, nijedan opšte književni časopis sa ovih prostora nije bio spreman i voljan da odvoji 1/3 sadržaja jednog broja za Science Fiction, Horror i Fantasy (čitaj ozloglašeno paraliterarne) priče i to još (o užasa!) domaćih autora. (Zarad pravde pomenimo časne izuzetke časopisa koji su umeli/ hteli/smeli da odškrinu svoje stranice za slične "sumnjive" teme; reč je o "Sveskama" u vreme kada ih je uređivao Bogdan Mrvoš, te "Književnoj reči" urednika Srđana Stanišića i Zorana Stefanovića.) Odvažnost "Orbisa" nije bila zaludna - čitaoci i kritičari koji nisu poznavali ovaj rukavac srpske proze mogli su, ako su se usudili, da sretnu drugačije svetove i bića od onih na koje su navikli. Pozitivna mišljenja i pohvale potvrdili su valjanost ponuđenih priča i ispravnost "Orbisovog" poduhvata.
            Na krilima ovih odjeka realizovan je i nastavak projekta s istom idejom: ponuditi publici nove domaće priče stvarane na temeljima ili u okvirima fantastičkih žanrova. Stoga je poziv na saradnju upućen nekolicini "proverenih" pisaca i onih mlađih za koje verujemo da imaju talenta a, nadamo se (jer će im trebati), i upornosti da istraju na, citirajmo sasvim prigodno "putu kojim se ređe (u stvari ovde izuzetno retko) ide". Pošto se kod nas ovakva književnost a priori odbacuje i prezire - o podršci niko i ne sanja - autor "sumnjivih" opredeljenja ne može očekivati da će na tim osnovama "napraviti karijeru" (štagod to značilo); kad su to spoznali nekoliki pisci su digli ruke od zaludnog posla i počeli da ili pišu ono što ima prođu u akademskim krugovima ili su načisto batalili spisateljsku rabotu.
            Kako god bilo da bilo, slede priče koje su, od onih prispelih u roku i na propisanoj dužini, ispunile kriterijume priređivača/urednika. Pred znatiželjnicima one otvaraju svakovrsne horizonte i nivoe sagledavanja globalnog i pojedinačnog, različite vrednosne sisteme i životne ambicije bića iz (ne)poznatih nam svetova, čudesa i jeze, odvažnosti i slabosti... Tematska i stilska raznolikost odraz je bogatstava skrivenih u fijokama pisaćih stolova ili kompjuterskih memorija, bogatstva koja bi trebalo izvući na svetlost dana i preporučiti čitalačkoj pažnji. I ovaj "Orbisov" temat treba shvatiti kao korak u tom pravcu.
            Posvećujemo ovaj blok prerano preminuloj Ljiljani Praizović Todorović (1958-2000), spisateljici Koja je ostala u svetovima fantastike koji nikada ne stare.

(Priče: Ljubomir Damnjanović, Zoran Jakšić, Aleksandar Marković, Vladimir Lazović, Ivan Nešić, Goran Skrobonja, Tihomir Jovanović, Slobodan Vukanović, Jovan Ristić, Ivan Bevc, Tamara Lujak, Dinko Osmančević, Bojan Butković, Ilija Bakić)

(„ORBIS”, 2001, broj 3-4)

0 komentara:

Постави коментар

top