Prvi broj „Transkataloga, časopisa za teoriju, radikalizam i art“ pojavio se 1994.g. da bi posle dvobroja 2/3 nastupila duža pauza u njegovom pojavljivanju koja, u ovdašnjim uslovima, najčešće znači nestanak publikacije. Međutim, upravo izašli četvrti broj na najbolji način razbija (barem u ovom slučaju) pomenuto pravilo. Na stotinjak stranica „Transkatalog“, pod uredničkom palicom Vladimira Kopicla, u novom, zanimljivo dizajniranom grafičkom ruhu, nastavlja da predstavlja savremenu svetsku umetnost, pod motom Teiđi Furuhašija „Tehnologija spasava Umetnost od Istorije“ objavljenom na naslovnim koricama, koji, na zadnjoj korici, dopunjuje misao istog autora „Ovaj svet ne može biti tako dosadan kao što mi to mislimo“.
            Časopis otvara prvi deo temata (drugi deo predviđen je za sledeći broj „Transkataloga“) posvećenog poetici kiberpanka, pravca u Science Fiction-u okrenutog tehno civilizacijama budućnosti u kojima znani obrasci dobijaju sasvim nove vidove. Stepen poklapanja kiberpankerske i postmoderne vizije svetova zapanjujući je (a u mnogim vizijama kiberpank je očito isprednjačio u odnosu na glavnotokovsku prozu).
            Drugi obimniji segment predstavlja Daglasa Koplanda, nenamernog pisca koji je (nevoljno) postao zastupnik „Generacije X“, rođene 1960-tih, i donosi njegovu prozu-priče „Za kulturu u ubrzanju“ i odlomke iz romana „Mikroserferi“.
Pod naslovom „Tehnoteatar“ sakupljeni su tekstovi o postmodernim performansima i art projektima.
            Svoj doprinos razmatranju novih umetničkih iskustava daju Slobodan Tišma i Želimir Žilnik (intervjui), Bob Perlman (svojom jezičkom poezijom), Balint Sombati i Borislav Mikulić osvrtima „Umetnička bolest“ i „Pobuna Ivice i Marice“.
            Biser ovog broja je susret sa sjajnom prozom Andžele Karter, piscem koji je, uprkos visokim vrednostima (ili, možda, upravo zbog njih), retko prevođen na srpski.
            Zaključino, na kraju, da „Transkatalog“ donosi uvide u nadolazeće umetnosti novih osećajnosti koje svakako treba osluškivati.
(1997)

0 komentara:

Постави коментар

top