AMATERI SE ISTUTNJE ZA DOČEK ili VESELA REPRIZA


            Dvojica sredovečnih muškaraca zaustavljaju svoje ljubimce-četvorotočkaše pred benzinskom pumpom. Trebalo da dopune rezervoare i pregledaju gume, obrišu šoferšajbne ali i da prošetaju skupe trenerke. Zato parkiraju na pobočnom platou pumpe, izađu iz kola i izljube se.
            "Sretna ti Nova godina, brate"
            "I tebi i tvojoj familiji."
            "Pa kako si mi? Eto, nismo se videli od prošle godine."
            "Ha, ha, ha. Baš tako. Gde si bio za doček?"
            "Nigde. Kući. Domaćinska atmosfera - prasence, sarma, kolači, pivce, televizija... Nismo ni do trga izašli, ne volim tu gužvu. Ima već desetak godina kako ja i žena idemo samo na reprizu dočeka. Nekako je bolja atmosfera, hrana je odlična a i muzika. Amateri se istutnje za doček a prava ekipa se skuplja za reprizu."
            "I gde ste bili?"
            "Na proverenom mestu. Lokal je za odabrane goste, gazda zna ko mu dolazi pa nema zabušavanja. Jagnjetina je taze ispečena, samo krtina, kisela čorba kuvana koliko treba a ne na brzaka, pivo ledeno. I svega ima koliko te volja. A muzika odradi posao. Nema, kao za doček, da se zbrlja pesma, preskaču strofe, svira kolce po pola sata da se gosti umore i jedva čekaju da posedaju. Ovaj put je bilo i specijalno iznenađenje - pevala je neka mala što je bila u trećem kolu onog izbora za talenat ili prvi glas - ne znam gde, to moja žena prati, i kaže da je devojka trebala da prođe dalje ali ko zna zašto nije."
            "Pa, jel ume da peva?"
            "Valjda i ume. Šta ga znam? Najmanje je pevala, više se uvijala i kreveljila u nekoj kratkoj haljinici. Da ti kažem, zna posao - vrckala se, naginjala da se vidi duboki dekolte, namigivala gostima... sve kako treba. Samo što nije sedala gostima u krila - ali ovo ti je kao porodično slavlje pa je ipak bila fina... Na kraju je delila i autograme. Naravno, za pare. A gosti navalili. Ipak je ona bila na televiziji. To joj je najveća preporuka. Daleko ima da dogura, kažem ti. Nije naivna."
            "Što bi reko naš narod "nemoj da si naivna kao kafanska pevaljka". Ako ideš u taj biznis onda znaš šta te čeka. Nisu tu samo koncerti. Najveće pare su na splavovima, svadbama i u inostranstvu. A gazde debelo plaćaju pa i traže da se posao odradi kako traže."
            "Ako si na tržištu onda si na prodaju. Nema tu nikakve mudrosti... A jesi ti negde bio za Novu?"
            "Žena i ja smo bili na Zlatiboru. Ona navalila. Ali, da ti pravo kažem, presela mi vožnja do tamo i nazad. Stigli smo umorni pa se i nismo proveselili kako valja..."
            "Možda bi trebao i ti da uradiš kao ja. Pare su iste, veselje je pravo a treba ti pola sata do tamo i nazad i - spavaš u svom krevetu."
            "Važi se. Čućemo se. Dugačka je godina. Samo da smo živi i zdravi. Svako dobro, brate."
            "I tebi, brate. Uzdravlje."
(2013)

0 komentara:

Постави коментар

top