TV serija „VAVILON 5“





Početkom maja snimljene su poslednji kadrovi iz četvrtog ciklusa SF serije „Vavilon 5“. Nakon oproštajne proslave, dok je materijal na dopunskoj obradi, ljudstvo se razišlo na zasluženi odmor koji, međutim, nije trajao predugo. Već u junu počela su snimanja epizoda novog ciklusa serije.

      Godinama unazad uigran je sistem prezentacije igranih serija na brojnim TV kanalima. Prve epizode, takozvani „piloti“ emituju se krajem godine da bi zatim usledili redovni termini koji traju sve do leta. Za vreme letnje pauze uglavnom se emituju reprize da bi od septembra krenulo drugo poluvreme serije koje doživljava kulminaciju oktobra ili novembra a novi ciklus kreće oko Božića i Nove godine. Kako je „Vavilon 5“ ušao među 25 najgledanijih serija što mu obezbeđuje relativno pristojne termine emitovanja (najbolje termine, naravno, dobijaju, najgledaniji) poslovno-umetnička mašinerija se zahuktava. Na ruku joj ide i nekoliko priznanja „Najbolji SF TV šou“ godine koje je serija dobila u anketama specijalizovaih SF časopisa (neprikosnoven je i dalje „Dosije X“) te sve veća armija obožavalaca, koja traži sve više svog omiljenog programa. Prateća industrija je takođe uključena, od izdavanja video-kaseta sa epizodama, preko igrica i igračaka do serije natpisa po časopisima (kojima serije idealno odgovaraju jer nude materijal za mnoštvo tekstova, intervjua i sl. – filmovi su u tom pogledu krajnje hendikepirani, 
njihova aktuelnost je, u odnosu na serije, kratkog daha i ne 
može se dugo eksploatisati).
           
 Posle svega rečenog jasno je zašto je sadržaj petog ciklusa „Vavilona 5“ proglašen za najbolje čuvanu TV tajnu. Tvorac serije J. Michael Straczynski vešto izbegava da, u brojnim intervjuima, otkrije šta će se dešavati u nastavku. Obzirom da je kulminacija tj. poslednja epizoda 4. ciklusa snimljana, vesti o njenom sadržaju su procurele među publiku i ona se, iako epizodu nije videla, pita šta će biti dalje. Straczynski najavljuje novi pristup likovima, razvoj nekih ranije započetih zapleta i neke neočekivane preokrete...

U međuvremenu, u punom su jeku pripreme za osmi celovečernji TV film „Vavilon 5 – U početku“ koji će biti fokusiran na sudbinu jednog od likova a planira se i, u štampi je već najavljen, bioskopski film koji bi trebalo da seriju prenese na veliki ekran. To će doneti mnogo skuplje specijalne efekte od onih televizijskih (koji nisu previše odmakli od kompjuterskih simulacija) ali postavlja problem sabijanja materijala u zaokruženu priču koja treba da traje oko dva sata.
 
            No, u svakom slučaju, „Vavilon 5“ se širi na opšte zadovoljstvo autora, glumaca, industrije i publike. U čitavom zamešateljstvu naše bivše gore list, Mira Furlan, ima zapaženu ulogu.
(1995)

0 komentara:

Постави коментар

top