Iako su u svetu klubovi ljubitelja naučne fantastike sasvim normalan oblik okupljanja zaljubljenika u ovaj vid umetnosti, kod nas su ovakva društva vrlo retka. Zbog toga je godišnjiva rada Kluba ljubitelja naučne fantastike „Faros“ iz Bele Crkve događaj vredan pažnje. Klub je osnovan 11.08.1996.g. i okuplja 30-tak članova različitih zanimanja i godina starosti. Sastanci kluba su sedmični i na njima se razgovara o novim SF izdanjima i prikazuju SF filmovi. Na otvorenim tribinama Kluba gosti su bili Zoran Pešić Sigma i Goran Stanković, književnici iz Niša i organizatori niškog SF kluba „Lira“ (Pešić je rođen u Beloj Crkvi). Gosti su govorili o osnovnim odrednicama žanra, dešavanjima u svetu i kod nas odnosno o svom radu.
            Značajna aktivnost kluba je izdavanje Časopisa za naučnu fantastiku „Faros“. Do sada su se pojavila tri broja koji sadrže intervjue sa gostima Kluba, prikaze aktuelnih knjiga, filmova i kompjuterskih igara, članke o značajnim SF piscima. Časopis objavljuje priče mladih autora dajući im tako mogućnost da se oglase u javnosti i šansu da stasaju u nove nade domaće SF književnosti. „Faros“ je raspisao i stalni konkurs za sve vrste radova na SF teme (priča, esej, strip...).
            Svi zainteresovani za druženje sa SF istomišljenicima mogu se javiti na adresu Kluba – Faros, ul. 1. oktobra 24, Bela Crkva.
(1997)

0 komentara:

Постави коментар

top