Повратком старог логоа, који је уведен 1. јануара 1953. године, лист „Дневник” је обележио 74 година излажења. Пре 74 године, 15. новембра 1942, изашао је први број „Слободне Војводине”, претече данашњег „Дневника”.

Од тада до данас, „Дневник” се у више од 25.000 бројева свакодневно појављује пред читаоце и с њима улази у 75. годину рада и постојања.
Једини дневни лист у Војводини на српском језику увек се, као и данас, штампао ћирилицом. Из турбулентних деценија рада и постојања излазио је јачи и бољи. Данас, када је напунио 74 године, дочекао је боље дане, који најављују и бољу будућност.
Генерални директор „Дневник Војводина преса” Душан Влаовић подвукао је да после три-четири године не мора да наглашава да је година била најтежа у последњих неколико деценија.
– Данас су сви параметри пословања стабилни и крећемо у нове пројекте – истакао је Влаовић. – Више од 120 билборда широм Војводине најављује 75. годину излажења нашег листа. То је само почетак велике промотивне акције, у оквиру које је нагласак да се враћамо „коренима” односно старом логоу који је лист „Дневник” имао од дана када је преузео штафету од „Слободне Војводине”. Наиме, после 16 година поново је пред читаоцима „Дневника” стари лого, онај на који су навикли и за који су били везани.
Најавио је и бројне иновације које лист чекају наредну годину дана. Међу њима је и редизајн листа, који ће, како је нагласио, бити минималан да би се постојећи освежио.
– Припремамо освежење наших додатака који излазе суботом и недељом, а у плану је и покретање додатка о пољопривреди. Завршавамо нови портал, који ће бити један од најсавременијих. Наредних дана радићемо тестирање новог портала јер желимо да будемо први у Војводини и међу десет најбољих у Србији. На тендеру смо добили магазин „Ловац”, који сада има тираж 10.000 примерака, али од Нове године биће 100.000. Посебну пажњу посветићемо видео-продукцији на порталу, а први пут ћемо нашим читаоцима понудити претплату на ПДФ формат – рекао је Влаовић.
Поводом Дана „Дневника” су уручена признања најбољим новинарима у протеклој години. Награде овогодишњим лауератима уручили су главна и одговорна уредница „Дневника” Нада Вујовић и њен заменик Бранислав Пуношевац. Прва награда уручена је Светлани Станковић, која је „својим обзиљним и одговорним новинарским радом обележила ову годину која је била турбулентна и нимало лака за новинарство. Захваљујући Светланиним текстовима, „Дневник” је у овој изборној години успео да остане тачан, јасан, правовремено информишући своје читаоце, од расписивања избора па до формирања нове Владе. Остају запажени њени аналитички текстови, интервјуи с најинтересантијим политичарима, а и прва је у дневно новинарство у Србији почела да уноси дух друштвених мрежа, па су „Твит цртице” – како се код нас зову – једна од најчитанијих рубрика у новинама. Она преко Твитера” промовише и „Дневник” и по потреби га и брани, а то може само онај ко воли свој посао и лист у којем ради”, како је то навео жири.
Друга награда припала је Љубици Петровић, која је здравственом сектору у „Друштву” удахнула нови живот. „Позната по оштром, али правичном перу, по сјајном одабиру тема и саговорника, Љубица се не либи да одговори на изазовне задатке и контроверзне теме, дајући им потребну дозу озбиљности и легитимности, никада не улазећи у таблоидне воде, задржавајући одмереност и објективност по којој је наша кућа позната. Не постоји тема коју она није у стању да обради нити саговорник с којим не разговара на равној нози. Уме да новинарски ’нањуши9 вест, да из саговорника на најбољи начин извуче информацију више, да повеже информације добијене с више страна и да напише текст који је сврстава међу најбоље новинаре у овој области”, образложио је жити.
Помоћник уредника Спортске рубрике новинар Александар Предојевић добитник је треће новинарске награде за „свакодневно праћење рада и живота Фудбалског клуба ’Војводина’, што није нимало лако и једноставно. Његове текстове о ’Вошиним’ партијама на европској и домаћој фудбалској сцени преузимали су и други медији, а веома често читаоци су полемисали о њима, што је најбоља потврда о њиховој читаности. Осим праћења ФК ’Војводина’, Предојевић је писао и о тенису, кошарци, спортским талентима и јунацима, али и извршавао обавезе помоћника уредника спортске рубрике”, нагласио је жири.
Најбољи хонорарни сарадник у протеклој години био је Илија Бакић. „Књижевник и новинар Бакић већ деценијама, заједно са свима стално запосленима у листу, истрајава у заједничкој авантури творења једног доброг, информисаног али и умешно естетизованог ’Дневника’, пружајући понајвише у ономе чиме се не могу похвалити ни много веће, богатије, новине: живот стрипа и жанровске књижевности, посебно у области научне фантастике. Спада у ред врхунских критичара тих области у Србији, а ’Дневник’ може да се поноси и похвали његовим сталним, редовним рубрикама које исписује на наше задовољство, али и уживање читалаца”, стоји у образложњу.
У име награђених новинара захвалила се Светлана Станковић, истичући да таква признања обавезују и годе јер су добијена од колега.
– Многе колеге новинари би могли понети ово признање – истакла је Светалана Станковић. – Овога пута додељено је мени, што ме чини почаствованом и срећном. Верујем да ће стићи и до других вредних новинара, којих у нашем листу има.
Уручена су и признања запосленима у „Дневник Војводина пресу” за десет, двадесет, двадесет пет, тридесет и тридесет пет година верности листу.
ЉМалешевић

Почаст првом уреднику
Поводом дана “Дневника”  одата је почаст првом главном уреднику “Слободне Војводине”, Светозару Марковићу Този. Венац на спомен обележје на Градском гробљу у Новом Саду положили су генерални директор Дневник Војводина преса Душан Влаовић и главна и одговорна уредница “Дневника” Нада Вујовић

http://www.dnevnik.rs/drustvo/“dnevnik”-proslavio-74-rodjendan

0 komentara:

Постави коментар

top