NAGRADA "STANISLAV LEM" za 2017. ILIJI BAKIĆU



Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koja se dodeljuje za fantastiku u književnosti, a koji je radio u sastavu: dr Svetislav Jovanov (predsednik), Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorica Solarisa), je početkom godine sačinio najuži izbor u koji su ušli – Boban Knežević, Ilija Bakić i Dejan Stojiljković, da bi na sednici održanoj 3. februara doneo jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude ILIJA BAKIĆ.
U obrazloženju žirija se navodi sledeće:  Ilija Bakić (1960, Vršac) iza sebe ima raskošan opus od dvadesetak knjiga pesničke, prozne i romansijerske provenijencije. Kao kritičar i hroničar književne prakse kod nas i u svetu, potpisao je veliki broj kritičkih i esejističkih tekstova, a posebno baveći se delima sa fizionomijom i pečatom fantastike. Estetika fantastike koju neguje više decenija kao prozaista i romansijer, je svakako jedna od najubedljivijih i najsugestivnijih u kontekstu srpske književnosti. Bakićeva literarna imaginacija je zavodljiva u najboljem, odmereno doziranom smislu te reči, ali i stroga prema samoj sebi, a posebno u domenu pastiširanja koje je čest, ne baš željen manir u domaćoj fantastici. Njegova istrajnost i posvećenost ovom žanru ima impresivan temporalni okvir unikatnog formata i blistavog sjaja. Na koncu, citiraćemo prvog dobitnika nagrade STANISLAV LEM Zorana Živkovića koji kaže: “Ilija Bakić, najbolje je čime već dugo raspolaže srpska naučna fantastika.”
Nagrada STANISLAV LEM koju je ustanovio i dodeljuje Izdavačko knjižarski centar Solaris, biće svečano uručena na prolećnom Salonu knjiga u Novom Sadu.

0 komentara:

Постави коментар

top