HAIKU STRIP


„Apokalipsa, revija za proboj u živu kulturu“ svakao je jedno od najzanimljivijih izdanja na slovenačkoj kulturnoj sceni, koje prati savremena dešavanja kako na sopstvenoj tako i na scenama bivših JU republika. Alternativni odnosno nedovoljno afirmisani izrazi i stvaraoci nalaze u „Apokalipsi“ prostor za predstavljanje i promociju. Strip je jedna od takvih formi koje se kontinuirano, iz broja u broj, prate. Novi broj revije donosi temat naslova „Strip o haikuu – haiku strip“ i prvi je pokušaj redakcije da uzme aktivnog učešća u strip produkciji. Naime, uz II slovenački haiku konkurs, raspisn je i konkurs za strip na koji su se odazvali autori iz 14 zemalja (Velike Britanije, Ukrajine, Slovenije, Italije, Hrvatske, Jugoslavije, Mađarske, Holandije, BIH, Makedonije, Francukse, Austirje, Kanade i Belgije). Od prispelih radova u tematu „Apokalipse“ 31-32, odnosno posebnoj knjižici, objavljeni su radovi 44 umetnika.
            Boris Baćić, autor propratnog teksta-uvodnika za ovaj projekat, nalazi veliku sličnost između haiku poezije i stripa. Haiku izvire iz života, svakodnevice, jednostavan je, konkretan, gradi slike bez tereta objašnjenja, neusiljen je u društvenoj kritici, skica je i način življenja – rečju, haiku je najčistiji pesnički oblik. Strip je takođe otvorena forma, neposredna i upečatljiva, vrcava i duhovita. Ponuđeni radovi eksperimentišu sa trenutnkom ili nizovima trenutaka, ritmički povezanim. Autori su se opredelili za različite pristupe temi: od stripova baziranih na „zamrznutom trenutku“, brzoj skici ili ilustraciji, do „razloženih trenutaka“ kao nizova prizora koji koketiraju sa crtanim filmom. I likovni izrazi su raznorodni, od realističkog do tzv primitivnog crteža, karikaturalnog ili visoko stilizovano-apstraktnog. Nesporno je da su umetnici temu smatrali intrigantnom pa su i njihovi radovi u rasponu od klasičnog stripa do čisto slikarskih dela-grafika.
            Na ovom, vrlo uspelom konkursu učestvovala je i nekolicina umetnika iz Jugoslavije a u „Apokalipsi“ su štampani stripovi: Grabowskog, Grubanova, Zorana Jovića, Le Ja, Livius Pavlova, Saše Mihajlovića Visockog, Nikole Vitkovića, Danila Milošava Wostoka i Vladimira Stankovskog. Jugosloveni su tako najzastupljeniji od svih gostiju iz 12 zemalja i samo domaćini su tek neznatno brojniji.
(2000)

0 komentara:

Постави коментар

top