U FOKUSU
            Mada se ovdašnja strip scena diči bogatom tradicijom, herojski tvrdoglavo stvaranom uprkos svih osporavanja i negiranja, na mnogim poljima jedva da se okušala nekolicina autora. Tako je, na primer, nesrazmerno malo serijala koji su opstajali duži niz godina; a kad su u pitanju humoristički i karikaturalni serijali njihovi se primeri mogu nabrojati na prste. S druge strane, definitivni hendikep strip scene je nepostajanje izdanja kritičko-monografskog tipa koja donose radove pojedinih autora odnosno njihove serijale. Stoga je pojava albuma „Detektiv Lakonogić“ Nikole Maslovare – Maslija itekako važan presedan jer na mestu sabire razbacane segmente serijala dajući čitaocima na uvid istorijski relevantno strip delo.
            Nikola Maslovara - Masli (1946), crtač, scenarista i izdavač, karikaturista, autor animiranih filmova prisutan je u brojnim domaćim strip publikacijama od 1971. godine. Prepoznatljivog grafičkog rukopisa Masli stvara brojne junake okrenut najčešće humoristički intoniranom stripu. „Detektiv Lakonogić“ u tri epizode pojavio se 1986.g. u „Biser stripu“ broj 86. Sledećih sedam epizoda objavljeno je u par različitih publikacija; priče su samostalne, zaokružene celine različitog obima, od 4 do 20 stranica. Kako sam Masli navodi, uzor za serijal je proslavljeni strip „Žil Žurden“ Morisa Tilija koji je on, naravno, razvio prema sopstvenim afinitetima postavljajući temelje za eventualno dugovečni strip o detektivu koji nimalo ne nalikuje na tipične heroje bez straha i mane, koji najčešće sasvim slučajno upada u avanture i često nije onaj koji samostalno i nadmoćno rešava probleme.

REČ KRITIKE
            Album „Detektiv Lakonogić“ na sedamdesetak strana donosi sve avanture privatnog detektiva u gradovima i selima neimenovane zemlje – koja pomalo liči na našu zemlju jer imena mesta ako nisu „originalna“ makar „liče“, prepoznatljivo su u duhu ovdašnjem – npr. grad se zove Dođošgrad a selo Boguizanogu. Njegov pomoćnik ponaša se adekvatno svom imenu Tupko dok sekretarica Zlatka zaokružuje klasični strip trio um-snaga-lepota. Lakonogić ima i dežurne neprijatelje – nespretni dvojac sitnih nevaljaca Štucka i Pucka, prevejanu špijunku, pompeznu gospođu Mlatipara, njenog pomoćnika Milivoja i gorilu Mlatka. U avanturama se pojavljuju i redovni statisti, deca Biserka i Biserko, šef kontraobaveštajne službe Njuškalić i njegov nespretni agent Vukobrat. Kako je to potrebno, junaci imaju prepoznatljive fizionomije i karaktere. Na tako postavljenoj pozornici odvijaju se konkretni zapleti koje karakteriše osnovna Maslijeva subverzija - negativci se pojavljuju češće nego pozitivci koji „upadaju“ u njihove planove i kvare ih. Tako je, iako pravda uvek pobeđuje, težište izmešteno na neočekivanu stranu. Autor je sklon davanju glavne uloge i sporednim likovima otvarajući nove pravce potencijalnog razvoja serijala. Maslijev crtež je - kao i čitava koncepcija ovog serijala - na tragu francusko-belgijskog karikaturalnog geg stripa koji, zahvaljući humornom odmaku, može biti namenjen kako mladim čitaocima tako i onima sa dužim strip stažom. Kratke priče potvrđuju sposobnost autora da lako zapliće i raspliće događaje, poigrava se vrlinama i manama junaka i sve to iscrta preciznom linijom bez preteranih senčenja. Otuda je „Detektiv Lakonogić“ valjan, zanatski spretno realizovan strip koji, na žalost, nije zaživeo na ovim prostorima.
            („Dnevnik“, 2014)


0 komentara:

Постави коментар

top