24. 9. 2010.

VRŠAČKI STRIP DEVEDESETIH 6

BEZ KOMENTARA

            Prva polovina 1997.g. donela je nova objavljivanja radova vršačkih strip autora u domaćim i inostranim publikacijama. U martovskom broju Časopisa za književnost i kulturu «Reč» (31/97), u rubrici 'Strip scena' koju uređuje Aleksandar Nikolić, kritičar i teoretičar stripa, pojavio se kompletan strip album Wostoka i Grabowskog «Luna» na, čak, 54 table. Obzirom da je, do tada, strip u prestižnoj «Reči» bio ograničen na tek nekoliko stranica, objavljivanje čitave priče odjednom simptomatičan je presedan koji potvrđuje da je u pitanju vanredno uspešno i vredno delo izuzetne likovnosti.
            Wostok se pojavio i kao autor jednog strip kaiša u zajedničkoj priči koju su uradili holandski i ovdašnji strip autori (Marsel, Inktvis i Pontijak odnosno A. Zograf, Leo fon Punkenstein i Wostok) za zidni magazin «AUT 3», u izdanju Pokreta za mir iz Pančeva; reč je o publikaciji štampanoj u formatu plakata što omogućava da bude lepljena na javnim mestima.
            Agilni Wostok zastupljen je i u internacionalnoj antologiji stripova zasnovanih na snovima «Flock Dreamers» koju za «Kitchen Sink Press» uređuju A. Zograf i Bob Kathman.
            Vršački strip autori uzeli su učešće i na zanimljivim domaćim konkurima na temu džeza odnosno pozorišta u stripu.
            Leto će doneti jednu neočekivanu ali zanimljivu pojavu na vršačkoj strip sceni - naime, pojavljuje se mini strip sveščica «Glorian Day u maloj gnstičkoj epizodi 'Glorian Day Case, the'». U pitanju je strip eksperiment mladog pesnika, proznog i dramskog pisca Duška Vlajkovića Mitrovanova alias Glorian Day-a, u kome on uspešno koristi grafičke mogućnosti kompjutera i stvara sarkastičku igrariju o željama i mogućnositma.

II strip susret
            Krajem septembra održan je 'II vršački strip susret', ponovo u organizaciji Društva prijatelja Vršca «Vršac lepa varoš». Susretu je prisustvovalo 10-tak zapaženih stvaralaca alternativnog stripa odnosno izdavača i kritičara. Mesto oficijelnog dela susreta bila je galerija Morariu, u kojoj je otvorena izložba kolektivnog rada svih prisutnih - strip «Život u Bolidvudu», rađen po scenariju Wostoka (preciznosti radi podsetimo da je prvi strip susret delom održan u Gradskoj biblioteci). Izložbu završenih tabli otvorio je poznati strip teoretičar Vasa Pavković. U okviru ove večeri predstavljen je i strip album «Nikad se ne zna» tandema Wostok/Devolac (izdavač «Vršac lepa varoš») i strip film «Kosmičke pirane» u režiji Vesne Tokin.
            Album «Nikad se ne zna» donosi pregršt apsurdističkih priča o svakodnevnom konformizmu odnosno ovdašnjem 'narodnom' mentalitetu. Wostokova sklonost sarkazmu našla je u piscu Devolcu (kome je 1996.g. u Matici Srpskoj objavljena zbirka priča «Daljinski samoupravljač») duhovnog i kreativnog sabrata.
            Strip film «Kosmičke pirane» rađen je po Wostokovom originalnom scenariju; njegova priča o 'nebeskom saboru naivne umetnosti' pleni vrcavom duhovitošću, dadaističkim i nadrealističkim detaljima i manirima, aluzijama na političko okruženje i duhovno siromaštvo turbo folk Nebeskog naroda. U filmu 'glume' vršački strip autori Nabor Devolac, Wostok, Grabowski odnosno impozantne «face i pojave». Oduševljenost novim medijem odvešće Wostoka u scenarističko-rediteljski debi film «Život u Bolidvudu» u kome su poznati strip heroji Zagor i Čiko nakalemljeni na prepoznatljivi ovdašnji turbo folk milje. Film uspešno koristi strip tehniku 'novog primitivizma' koja potcrtava karikaturalnost situacija. U filmu glumi oprobana ekipa strip autora i drugova. Strip filmovi naići će na veliko interesovanje odnosno odobravanje šarolike publike kojoj su, na raznim promocijama i sličnim manifestacijama, prikazivani. Time je otvoreno još jedno polje istražavanja vršačkih stripadžija.

Bez reči
            Kraj septembra 1997.g. donosi novu «Patagoniju», sada strip magazin-knjigu broj 6-7, naslovljenu sa «No Comment». Izdavač (koji se nije proslavio agilnošću po pitanju distribucije odnosno konačnog doštampavanja tiraža) je «Audiodata» Beograd; direktor izdanja je mr Bratimir Joksimović a urednik Goran Dimitrijevski. Na impozantnih 128 strana objavljeni su radovi prispeli na Konkurs za najbolji YU strip bez reči. Pozivu se odazvalo 50-tak autora, od početnika do već afirmisanih imena, što je otvorilo svojevrsnu lepezu raznorodnih stilova, poetika i načina izražavanja. Na ovaj način dobijen je presek trenutnog stanja na YU strip sceni odnosno dobijena je antologija radova koja ima veliku kulturnu vrednost. U magazinu-knjizi našlo se 30-tak najrazličitijih stripova a žiri u sastavu Nikola Caran, akademski slikar, Ilija Bakić, pisac, i Goran Dimitrijevski, strip autor, nagradio je najbolji strip (Grupa Momci), najbolji crtež (Ivan Grubanov), najbolju priču (Wostok/Grabowski) te pohvalio radove Redže, Simona Vučkovića i Alekse Gajića. Takođe je objavljen i poziv autorkama da šalju radove za sledeću «Patagoniju» koja će biti posvećena 'ženskom stripu'. Sponzori ovog broja «Patagonije» bili su Fond za otvoreno društvo, NIJPK «Vršačka kula» i SO Vršac.
            «Patagonija» bez reči privukla je veliku pažnju medija, dobila niz povoljnih kritika odnosno pohvala na promocijama što je potvrdilo njen kvalitet i značaj za YU strip scenu.
            Finale 1997. i prvi meseci 1998.g. protekli su u znaku velikog priznanja jugoslovenskom stripu u Evropi. Pojavio se, naime, specijalni broj slovenačkog magazina «Striburger» pod naslovom «Stripburek». U pitanju je panorama stripa u Istočnoj Evropi, od Albanije do Rusije, kojom je «Stripburger» nastavio da prati i predstavlja dešavanja na polju 9. umetnosti u okvirima EX YU država odnosno bivšeg Istočnog bloka. Pored uvodnog članka o stanju stripa u određenoj državi objavljene su i table najzanimljivijih umetnika; sve je to prevedeno na engleski jezik i tako dostupno zainteresovanima širom sveta. U ovoj knjizi jugoslovenski strip 90-tih zauzima čak trećinu od ukupno 160 strana, kao ubedljivo najzanimljivija i najinventivnija scena. U reprezentaciji YU strip autora svoje mesto su izborili Lola, Wostok i Grabowski a «Patagonija» je označena kao važno strip izdanje.
            Paralelno sa ovim uspehom nižu se i drugi međunarodni 'izleti'  vrščana iz sveta stripa. Radovi Lole i Wostoka objavljeni su u još jednom specijalizovanom izdanju «Stripburgera» posvećenom stripovima prispelim na međunarodni konkurs sa temom života hendikepiranih. Na internacionalnoj izložbi fanzina u španskom gradu Ourensu predstavljen je i Wostokov «Krpelj». Holandski magazin «Monguci» štampao je strip Wosotka i Devolca «Pas je čovekov najbolji prijatelj» a u engleskom časopisu «Topaz - Psihodelika» pojavili su se Wostokovi samostalni stripovi. U Engleskoj su vršački umetnici Wostok i Grabowski postigli svoj do sada najveći internacionalni uspeh - izdavačka kuća «Slab-o-concrit» objavila je u obliku strip knjige na 70 strana, njihov strip o fantazmagorijskim avanturama Popoška i Cveća, pod naslovom «Tata je daleko... Moramo ga naći!» Izuzetno pohvalan predgovor izdanju napisao je znameniti Džim Vudring.

Нема коментара:

Постави коментар