U FOKUSU
   
Vulverin je jedan od popularnijih likova superherojskih svetova kompanije Marvel, koja je odavno prestala da proizvodi samo stripove i proširila paletu ponude na sve što donosi profit, od raznih sitnica, školskog pribora i odeće do kompjuterskih igrica i, najunosnijih, bioskopskih filmova. Vulverin/Žderavac je relativno novi lik u Sten Lijevoj/Marvelovoj ergeli-menažeriji. Pojavio se 1974. g. kao gost u serijalu Neverovatnog Hulka, postao član „Iks-ljudi“ da bi, pošto su ga klinci (najvažnija publika) zapamtili i zavoleli, 1988.g. dobio i svoj serijal. U „samačkom“ životu (koji je „Čarobna knjiga“ predstavlja u serijalu „Esencijalni Vulverin“) Vulverin živi u dalekoistočnoj prestonici Madripur, znan kao Jednooki ili Zakrpa jer skriva svoj pravi identitet pošto želi da svi misli kako je mrtav, čak i njegova družina mutanata. Iako ne traži nevolje, ovog prgavog momka koji ne trpi autoritete one nalaze same što donosi mnogo akcija i tuča, na radost čitalaca. U njima se ističu sve Vulverinove osobine: on je mutant sa osetljivim čulima i sposobnošću brzog zarastanja rana; na njegovu snagu i veštinu nimalo ne utiče nezdrav život. Žderavac je i dodatno opremljen: kosti su mu ojačane adamantijumom i nesalomive a iz nadlanica mu, po potrebi, izbijaju ubojite kandže-sečiva od istog metala. Zašto je Vulverin takav kakav je obavijeno je tajnom; ono što se zna, jeste da je bio član kanadske ekipe nadljudi „Alfa tim“ pa je prešao kod Amerikanaca, u Školu za mlade talente profesora Ksavijera u kojoj se mutanti obučavaju da spasavaju čovečanstvo od svakojakih zala. Vulverin je živopisni deo ove družine: kulturno „neotesani“ grubijan „kratkog fitilja“; spram tih osobina njegov radni-maskirni kostim je gotovo groteskan, mada je on prepoznatljiv i bez njega, sa bizarnom frizurom od dva visoka, ušolika žvrka te gustim bakenbardima.


REČ KRITIKE
            Knjiga „Vulverin“ sadrži četiri epizode koje su delo scenariste Krisa Klermonta i crtača Frenka Milera a objavljene su kao prvi brojevi u posebnoj seriji „A Marvel Comics Limited Series“. Kako u Predgovoru piše Klermnont one su pokušaj da se Vulverinovoj pojavi doda „normalnost“ u ponašanju i postupanju; no, Klermont priznaje da mnogi čitaoci nisu imali razumevanje za ovaj postupak jer su više voleli „divljeg psihotičnog ubicu i koljača“. Saradnja Klermonta i Milera uobličila je priču u kojoj Vulverin odlazi u Tokijo da potraži svoju odbeglu ljubav Mariko Mašida. Ona se, prema očevoj želji, udala za nemilosrdnog čoveka koji je bije i maltretira. Vulverinova namera da je oslobodi nailazi na neprelaznu kulturološku barijeru: u Japanu je svako dužan da se pokorava višim interesima klana a Žderavac, kao neko bez „pedigrea“, nije dostojan čak ni da učestvuje u dvoboju sa pravim mačevima. Pobeđen u jednoj borbi ali ne i u ratu Vulverin nastavlja svoju misiju ne sluteći da je deo prevejanog i podlog plana. Mariko, u međuvremenu, shvata da je njen otac zao i nedostojan da vodi klan i rešava da ga ubije. Ipak, Vulverin je prestiže a njih se dvoje, priznajući sebi i drugima svoju ljubav, pripremaju za venčanje pod carskim patronatom.
            U tom trenutku se ova humanizovana priča seli u ediciju „The Uncanny X-Man“ koju rade Klermont i novi crtač Pol Smit. U sledeće dve epizode čitava ekipa „Iks-ljudi“, koja je stigla na venčanje, nastavlja, na novom terenu, borbe sa starim super neprijateljima. Netrpeljivosti i neizmireni računi među mutantima mešaju se sa akcijama neprijatelja i neprestanim obračunima. Finalna scena u ovoj knjizi u kojoj Mariko odbija da se uda za Vulverina jer on nje nije dostojan, samo je privremeni klimaks pošto se avanture nastavljaju već u sledećoj mesečnoj svesci (koje će potom biti sabrane u novoj knjizi). Saga o Vulverinu i mutantskoj družini traje i trajaće na radost svih Marvel obožavaoca.

            („Dnevnik“, 2015) 

0 komentara:

Постави коментар

top