Друштво књижевника Војводине



Образложење жирија о добитницима Награде за књигу године ДКВ за 2009. годину

      Жири, који је радио у саставу Фрања Петриновић, Ђорђе Писарев и Владимир Гвозден, након увида у већи број приспелих публикација, одлучио је, на седници одржаној  22.12.2009. године, да  Награду за књигу године Друштва књижевника Војводине равноправно поделе две књиге: Огледи о књижевности и сликарству (Логос, Бачка Паланка) Николе Страјнића и збирка прича У одвајању (Агора, Зрењанин) Илије Бакића. Након сагледавања већег броја књижевних дела чланова Друштва, жири је једногласно одлучио да овога пута награду поделе двојица аутора, који остварују врхунске домете у удаљеним областима књижевности.
       Никола Страјнић се у својим огледима, у које је спретно уградио вишедеценијско искуство предавача светске књижевности, бави пре свега песништвом, од античких песника, преко романтичара све до Рилкеа и наших модерниста Бојића, Настасијевића, Попе... Аутора карактерише аисторичан, али и антидогматски приступ који покушава феноменолошки да говори о суштини лирског. Страјнић у анализи песништва уочава златну нит која повезује класично са модерним и модерно са класичним. Осим тога, у песништву Страјнић сагледава могућности трагања за песничким искуством самог постојања  које нас води до превазилажења саме речи. Есејиста је у додиру с оним највећим и најзначајним и о томе додиру сведочи врхунском реториком и језиком примереним и занимљивим, који га издваја међу данашњим есејистичким радовима.
     Илија Бакић у својим причама рачуна са другачијом онтологијом, па и другачијим разумевањем књижевности и њених могућности. Као један од бољих познавалаца научне фантастике не само на нашим просторима, у збирци прича У одвајању, Бакић нам, као следбеник писца “киберпанка” Вилијема Гибсона, помаже да ухватимо креативну копчу са светом идеја које већ годинама круже нашом планетом. Земља у блиској будућности (читај: данас!) више није ни на нивоу сећања једнака јучерашњем дану: она је мрачна, дистопијска и препуна (еколошких) катастрофа, а моћ мултинационалних корпорација је тотална. Плутамо виртуелним простором матрикса, савршених компјутера, а "стварни" живот је само слика која нам одузима време и казује како је досадно тако "обично живети". Суров је и реалан свет будућности који нам у својим причама предочава Илија Бакић: ми, изгледа, живимо у једном компјутеру огромних размера.
      Страјнићева уверљивост у писању о песничком као о сећању на идеал, и Бакићева убедљивост у конструкцији фантастичног као могућег будућег реалног, пресудно су утицали на нашу одлуку да двојица аутора поделе Награду Друштва књижевника за књигу године. Награда ће бити уручена на годишњој скупштини ДКВ, 30. јануара 2010. у Беочину.

У Новом Саду, 22.12.2009
Владимир Гвозден,
председник жирија ДКВ за књигу године


0 komentara:

Постави коментар

top