Ono o čemu su generacije vršačkih rok bendova samo sanjale – desilo se: objavljena je audio kaseta sa snimcima mladih vršačkih rokera. I dok su, u neka srećnija i bogatija vremena bendovi (sem retkih izuzetaka) nastajali, radili i nestajali, ne ostavljajući za sobom ništa više od (varljivog) sećanja koje novim generacijama ne znači ništa, ove 1993. godine. u vreme velike oskudice ipak su se stekli entuzijazam muzičara, znanje i spretnost organizatora celog projekta i potrebna tehnika i - 5 mladih bendova predstavljaju nam svoj rad i tako, ne samo što prekoračuju prag anonimnosti, već ostavljaju i trajni dokument o jednom trenutku rok stvaralaštva u Vršcu. Njihova muzika zavrteće se na talasima radio stanica, o njima će se čuti i izvan kruga najbližih prijatelja, dajući im i zadovoljstvo samopotvrđivanja i podsticaj da se dadi dlaje.
            Svojim kompozicijama na kaseti nam se predstavljaju „Obelisk“, „Već viđeno“, „Glavom u zid“, „Moderna“ i „Limunutus“. Rok koji nam nude je onaj mekšeg, pop usmerenja uz mali izuzetak „tvrđeg“ pokušaja („Glavom u zid“), odnosno, tekstualno odstupanje od klasičnog u „Kritici vlasti“ Limuntusa. No, i tretiranja pop zvuka „Obeliska“, „Već viđenog“ i „Moderne“ razlikuju se i izbegavaju bilo kakvu zamku međusobnog kopiranja, što govori da muzičari imaju jasne ideje o svom radu.
            U svakom slučaju, u pitanju je višestruko zanimljiv i značajan projekat. Nadamo se da neće biti i jedini, kao što se nadamo da će bendovi nastaviti sa radom, sa još više uspeha.
            Kasetu je izdao beogradski „Rock Land“, organizator projekta je DOV, Dom omladine Vršac, nesporni centar okupljanja novih snaga vršačkog roka (i ne samo roka), organizator kompilacije je Budimir Babić a promoter Goran Kukić. Sva muzika je snimljena, kvlaitetno, u vršačkom studiju BMR. Svim organizatorima koji su omogućili da se ovo izdanje pojavi treba zahvaliti na pionirskom trudu.

(1993)

0 komentara:

Постави коментар

top