VIDEO DRUGI PUT MEĐU PIRATIMA 1993.



Stanje na video sceni jugoslavije koje zatičemo na kraju 1993. godine može se izraziti samo jednom rečju: HAOS


JEDAN KORAK NAPRED
            Do polovine 1993. bilo smo, s razlogom, ponosni na naše video distributere. Za njih sankcije kao da nisu postojale. Godišnjicu uvođenja embarga dočekali su jači nego ikad. Filmovi su svakojakim kanalima, uprkos zabrana, stizali do gledalaca željnih zaborava koji šarene slike nude. Razloga za optimistički pogled u budućnost ima, činilo se.
            Stanje koje zatičemo na kraju 1993.g. govori da optimizam nije imao pokrića. Jer, situacija u Jugo-video svetu može se opisati samo jednom rečju: HAOS!

DVA KORAK NAZAD
            Haos sa kraja 1993.g. sličan je onom od pre oktobra 1991.g, kada je, podsetimo, legalizovana video distribucija. Do tada su video tržištem vladali pirati. Legalna video izdanja bila su kap u okeanu ilegalnih. Osim ideje o što bržem zgrtanju gomila para ništa drugo nije postojalo u tom biznisu. U sledeće dve godine legalni video distributeri izborili su se za status poštene i uspešne delatnosti. Piraterija je potisnuta, čak je stečen i zavidan ugled na svetskom video tržištu.
            A onda je došla jesen 1993.g. sa svojom super-hiper-inflacijom koja je istanjila i ispraznila džepove potrošača. Interes za iznajmljivanje video kaseta počeo je da stagnira iako u jesen počinje, posle letnje pauze, sezona porasta potražnje za video zabavom. Sledeći meseci nisu doneli bitno poboljšanje tj. povećanje iznajmljivanja kaseta.
            Sa svoje strane distributeri proređuju izdanja novih filmova. Nova video kola sve su skuplja (što zbog rasta deviza što zbog panične želje da se što pre povrate uložene pare) a broj aktuelnih naslova čije iznajmljivanje donosi zaradu (i dozvoljava videotekama da kupe i filmove koji su široj publici manje interesantni, najčešće zbog svojih umetničkih vrednosti) drastično opada.

POVRATAK U PROŠLOST
            U prazninu nastalu opadanjem interesa za video filmove s jedne i gušenjem preostalog tržišta lošim izborom filmova (tj. nedostatkom hitova), s druge strane, dolaze, ili bolje rečeno, vraćaju se – video pirati.
            Pirati nude sve: od akcionih filmova „Š“ klase do naslova sa svetskih hit lista. I sve to za 3-5 maraka po kaseti. Ako uzmete veću količinu sleduje popust. Uz malu doplatu dobija se i fotokopirana omotnica (u boji). Jedini uslov je da imate svoju kasetu. Da bi dobili kasetu za novi hit videotekari sa polica skidaju filmove sa slabijom prođom. Treba li pomenuti da su to najčešće oni umetnički filmovi? Ali, opstanak zahteva žrtve. Posebno kad jedno legalno video izdanje staje „samo“ 20-30 maraka.
            I, odjednom, desetine novih filmova stiže na police videoteka. O kvalietu filma i reprodukcije ne vodi se previše računa. Jer, ako je film dobar (čitaj, izvikan) – ići će. Ako nije – briše se a na njegovo mesto stižu nove pokretne slike. Video film vraća se tamo gde je bio. Ponovo je samo roba koja se brzo troši. Nedelju, dve, najviše mesec dana – toliko jedan film možete naći u videoteci. Posle toga bespovratno nestaje. Čuvati loše kopije dobrih filmova, koji i onako padaju u zaborav, nikome se ne isplati. A zaborav je neminovan jer, za razliku od legalnih izdavača, pirati ne mogu/smeju da reklamiraju svoju ponudu (mada, obzirom na nepostojanje bilo kakve kontrole i to može da se desi) pa se obaveštenje ili preporuka za neki film mogu dobiti samo od poznanika ili u videoteci a to su, ipak, najčešće nedovoljno kvalitetne informacije, tipa: super ili bez veze. Video film ponovo postoji u relacijama: uzmi-vidi-baci/zaboravi, vratio se u stanje jaftine šarene razbibrige, na nivo video igre sa pucanjem i jurnjavom. U takvoj situaciji jedino je važno da se traka okreće. Svi koji žele da prežive, i distributeri i videotekari, moraju to da poštuju, hteli to ili ne. Jer, kad je opstanak u pitanju, zahtevi kao kvalitet i umetnost (o ostalima da i ne govorimo) gube svoj smisao i postaju samo dosadan, nepotreban teret. A valja se za slamku hvatati, voda je već zatvorila usta.
(1994)

0 komentara:

Постави коментар

top