PROPALA ŽENIDBA




"Stripoteka" br. 969; izdavač: Marketprint, Novi Sad 2001.
U svom burnom životu Majkl Stiv Donovan, poznatiji kao Bluberi, preturio je svašta preko glave, ratovao je širom Divljeg Zapada, po suncu, kiši i snegu, borio se sa Indijancima i svakojakim nevaljalcima, napredovao u službi, bio nepravedno optužen, postao odmetnik pa uspeo da dokaže svoju nevinost. Neprestano je imao za posla sa opasnim, prgavim tipovima svih boja kože, veličina i pameti, sa desperadosima, revolverašima, raznim mutivodama i  šljamom koji je puzao po širokim prostorima u kojima je kolt bio jedini pravi zakon; običan, bogobojažljivi svet koji teško radi, pokušava da sačuva porodicu i odgaja decu uglavnom je sretao usput, ponekad mu pomažući  da opstane i odbrani se od onih koji su bili brzi, surovi i bez skrupula. Naravno, sledstveno društvu u kome se kretao, Bluberi je prevashodno sretao žene sumnjivih zanimanja, ideja i planova; ne može se reći da su one izbegavale ovog markantnog momka divlje kose i slomljenog nosa "a la Belmondo" baš kao što ni on nije ostajao imun na njihove čari. Ali, pucnjava, trka, potera i slične rabote ostale su njegova prva zabava a dame su imale status "odmora ratnika". No, vreme prolazi, priroda traži svoje dok kosa sedi i Bluberi, oslobođen svih optužbi a usto i poprilično bogat, reši da se - oženi. Izabranica je ambiciozna lepojka Perl sa kojom je nešto mutio (po pitanju očijukanja i pljačke) u nekim prošlim vremenima, posle kojih su im se putevi razišli, ali srce se nije slagalo s raskidom veze. I evo Bluberija, utegnutog i uglancanog, kako ulazi na konju u crkvu i prekida ceremoniju venčanja drage mu Perl i ružnog, mračnog tipa Stentona (devojka očito nije htela više da čeka i rešila je da svoje planove sprovede sa sledećim pogodnim, čitaj bogatim tipom). Sve u svemu, zaljubljeni Bluberi otima nesuđenu gospođu i odvodi je u tajno sklonište usred prerije, sa sve šampanjcem i svećama. Mladoženja, kako to i priliči, skuplja poteru kako bi dostigao uljeza i osvetio čast. I šerif, pomalo trapavog izgleda ali bistrog uma, polazi za njima i prati razvoj situacije. U međuvremenu, posle strastvene noći, izbijaju prve varnice između ljubavnika jer Bluberi želi da kupi ranč a devojka da ode u civilizaciju i provodi se;  pošto je mnogo razboritija Perl uzima pare i ostavlja privremenog dragog u preriji da ga tamo stigne potera...
            Scenaristički zamah Šarlijea (kome sada pomaže i Žiro) poslednjih decenija je poznat po epskoj širini koja rezultira avanturama dugim po nekoliko albuma prekidanim usputnim doživljajima, što sveukupno poprilično otežava praćenje serijala a i sama priča se ume oteti kontroli. Ipak, ovaj tvrdi vestern "radi svoj posao" i nije lako odoleti iskušenju da se pročitaju nove muke kroz koje junak prolazi jer je Bluberi, za proteklih 30 i kusur godina, postao pravi strip kult. U uspostavljanju ovog mita udeo Žiroovog crteža je, čini se, ipak pretežan. Njegov rad se vremenom razvijao i menjao, odlazio u krajnosti redukovanja slike ili njenog pretrpavanja detaljima, da bi se ustalio u  ravnoteži svih segmenata koja je nenametljiva, jasna, sprema na poigravanje (Žiro citira svoju drugu inkarnaciju, Moebiusa, pa jedan bandit ima lice SF detektiva Džona Difula) i, naizgled, vrlo lako izvedena (a upravo je ta lakoća odlika majstorstva). U svakom slučaju, posle srceparatelne korice  za epizodu "Arizona love" slede nova Bluberijeva lomatanja na kraju kojih se on neće oženiti ali će se domoći dela novca i odjahati u sledeće avanture. Perl odlazi vozom sa lakovernim Stentonom ali to ne znači da se neće ponovo vratiti.
            "Arizona love" je zauzela čitav sadržaj majske "Stripoteke" tako da je na koricama ostalo mesta, osim za najavu novog Marketprintovog izdanja, manga stripa "Akira", samo za četiri kaiša sa dogodovštinama Hogara Strašnog među kojima je i ona u kojoj Helga pita muža šta su on i Hamlet radili. Odgovor je da je otac pokazao sinu kako izgleda njegov radni dan. Helgina radost, međutim, traje sve dok Hamlet, naslonjen na sto kao na šank ne zatraži: "Mama, hoćeš li da mi staviš malo pene na ovo mleko?"

0 komentara:

Постави коментар

top